Platy ve Škoda Auto opět porostou. Pracovníci letos dostanou ještě 80 tisíc navíc

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
13. 3. 2020 16:44
Tarifní mzdy v automobilce Škoda Auto vzrostou od 1. dubna o 5,7 procenta, od 1. dubna 2021 se zvýší o další 2000 korun. Kolektivní vyjednávání v pátek skončilo, nová kolektivní smlouva bude platit dva roky, tedy do 31. března 2021, píší zástupci firmy a odborů v dopise zaměstnancům.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Škoda Auto

Průměrná hrubá mzda zaměstnance, který je odměňován na základě tarifů, činila v roce 2018 ve společnosti 51 275 korun.

Zaměstnanci letos obdrží také rekordní jednorázový bonus 80 000 korun. Bonus zaměstnanci obdrží v květnu jako součást výplaty za duben.

"Automobilové odvětví se nachází ve velmi rychle postupující transformační fázi. Nejen v roce 2020, ale i v následujících letech budeme čelit vysokým nárokům a s plným nasazením budeme muset udržet pozici naší automobilky na trhu, ideálně ji pak ještě posílit," stojí v dopisu, který je podepsaný předsedou představenstva Bernhardem Maierem, odborovým předákem Jaroslavem Povšíkem a členem představenstva Bohdanem Wojnarem.

Podle odborářů vstoupila do letošního vyjednávání firma s návrhem na čtyřletou platnost smlouvy, odbory to ale odmítly a stanovily podmínky, za jakých budou akceptovat dvouletou smlouvu. Jednou z podmínek bylo právě zvýšení platů nejen letos, ale i v příštím roce.

Odbory byly od začátku odhodlány využít všech prostředků k dosažení svých cílů, nevylučovaly ani časově neomezenou stávku.

Předchozí kolektivní vyjednávání skončilo loni na konci března. Zaměstnancům vzrostly tarifní mzdy s platností od 1. dubna 2019 o 2500 korun měsíčně. O rok dříve vzrostly tarify o 12 procent.

Začátkem letošního roku se ddbory obávaly přesunu části výroby některých modelů do jiných závodů. Firma si podle nich v této souvislosti "zahrávala s budoucností pracovních míst, ziskovostí firmy a tím tvorbou bonusů a dalších složek odměňování zaměstnanců."

Člen představenstva Škody Auto Dieter Seemann podle týdeníku Škodovácký odborář uvedl, že cílem firmy je plná zaměstnanost a každoročně lepší finanční výsledek. "Vždy budeme pracovat jen na takových na scénářích, které zajistí lepší výsledky po všech stránkách," řekl Seemann.

Škoda Auto loni dodala do celého světa 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39 000 zaměstnanců, z toho v ČR téměř 34 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy