Módní e-shop Zoot vstoupil na rumunský trh. Chce růst i za hranicemi Česka

ČTK ČTK
10. 11. 2015 15:44
Největší tuzemský internetový obchod s módou Zoot otevřel první dvě kamenné výdejny v rumunské Bukurešti. Během příštího roku by mělo fungovat celkem 13 výdejen. Po Slovensku jde o další trh, kam Zoot vstoupil, a očekává zde během následujících 12 až 14 měsíců tržby přes 200 milionů korun. Spoluzakladatel Zootu Oldřich Bajer vidí ve vstupu na nový trh počátek dalších expanzí.
Výdejna Zoot v Brně.
Výdejna Zoot v Brně. | Foto: Zoot

Praha - Největší tuzemský internetový obchod s módou Zoot otevřel první dvě kamenné výdejny v rumunské Bukurešti. Do konce roku vybuduje třetí a během příštího roku otevře v Rumunsku dalších deset výdejen. Po Slovensku jde o další trh, kam Zoot vstoupil. Oznámili to dnes zástupci společnosti.

V Rumunsku se za módu každý rok utratí více než 2,9 miliardy eur, tedy téměř 80 miliard korun, přičemž na online prodej připadá zhruba 200 milionů eur. Zoot očekává na rumunském trhu během následujících 12 až 14 měsíců tržby kolem osmi milionů eur, tedy přes 200 milionů korun. Do roku 2018 by roční tržby měly dosahovat 40 až 50 milionů.

Rumunsko, jako jedna z nejdynamičtěji se rozvíjejících zemí v regionu střední a východní Evropy, je pro Zoot první velkou expanzí. Během následujících tří let tam firma hodlá investovat šest až osm milionů eur. Zásobování bude probíhat zatím z České republiky, přičemž firma garantuje dodání objednávek do 48 hodin.

Spoluzakladatel Zootu Oldřich Bajer vidí ve vstupu na nový trh počátek dalších expanzí. "Ve vstupu do Rumunska vidíme obrovský potenciál. Protože naší hlavní ambicí je demokratizovat módu, přinášet svěží značky, které nemají šanci dostat se díky diktátu několika módních řetězců dál. Zároveň věříme, že je to počátek dalších expanzí, které budou následovat," uvedl.

Od počátku svého fungování v roce 2012 se meziroční nárůst obratu Zootu pohybuje v řádech stovek procent. Tržby společnosti dosáhly v roce 2014 celkem 200 milionů korun, což je více než dvojnásobek oproti roku 2013. Od vzniku současného konceptu Zootu v polovině roku 2012 do letošního pololetí učinili zákazníci více než 650 000 objednávek, v rámci nichž si objednali více než 1,2 milionu kusů zboží. Letos čeká prodej kolem půl miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy