Dražší pivo nevadí. Minipivovary rostou, bude jich už 300

Radek Pecák Radek Pecák
18. 3. 2015 11:20
Výstav minipivovarů se v loňském roce zvýšil zhruba o třicet procent, stále však vaří jen zhruba procento celkové produkce.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Boom minipivovarů pokračoval v Česku i loni. Přibylo jich dalších padesát, tedy stejně jako o rok dříve, a celkově už vaří pivo 270 takových podniků. Je jich už zhruba šestkrát více než klasických zavedených průmyslových pivovarů.

Výstav minipivovarů se meziročně zvýšil téměř o třetinu. Přesto však uvařily jen zhruba jedno procento z celkového objemu piva, které se v České republice loni vyrobilo.

Další minipivovary se nyní budují, takže ještě letos jejich počet pravděpodobně přesáhne hranici 300. Podle odborníků se boom minipivovarů zastaví někde mezi 350 až 400, protože tehdy budou "obsazeny" prakticky všechny významnější obce v republice a rovněž atraktivní turistické lokality.

Vyšší cena zákazníkům nevadí

Malé pivovary mají podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně na trhu stále poměrně velkou šanci, protože jsou schopny mnohem rychleji obměňovat svůj sortiment. Na závadu podle něj není ani to, že obvykle svá piva nabízejí za cenu, která je o deset až padesát procent vyšší, než stojí produkt klasického výrobce.

Letos poprvé by se také měly spojit velké pivovarské skupiny s minipivovary v úsilí propagovat české pivo. "Zatím mapujeme možnosti spolupráce, ale určitě ještě letos nějaký konkrétní projekt vznikne," informovala mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová.

Jan Šuráň je o něco konkrétnější. "Chceme spolupracovat na různých kampaních a akcích pro české hospody. Například při Dni českého piva," řekl. Pochvaluje si zároveň, že takto bude zakopána pomyslná válečná sekera mezi oběma skupinami a v zájmu oboru začnou spolupracovat.

Dříve si totiž minipivovary stěžovaly, že jen těžko mohou nabídnout své produkty jinde než ve svých areálech, protože velké pivovary mají možnosti na to, jak ovlivňovat restauratéry, kteří pak nechtějí prodávat piva z minipivovarů.

Už o tomto víkendu pak bude jasno, který minipivovar vaří nejlepší pivo. V rámci devátého ročníku Jarní ceny českých sládků bude porota v Pivovarském dvoře Zvíkov degustovat 420 vzorků piva, které uvařilo 109 minipivovarů.

Celkový růst o tři procenta

Údaje o loňské produkci českého pivovarnictví nejsou dosud k dispozici, v loňském prvním pololetí vzrostla meziročně o tři procenta. Na českém trhu se prodalo meziročně o 175 000 hektolitrů piva více a vyvezlo se o 51 000 hektolitrů piva více než za stejné období předchozího roku.

Předloni české pivovary uvařily 19,3 milionu hektolitrů piva, o 0,6 procenta meziročně více. Domácí spotřeba meziročně klesla o 1,1 procenta, vývoz vzrostl meziročně o devět procent. Na výrobě piva se předloni podílelo šest velkých pivovarských společností, 29 samostatných pivovarů a dalších zhruba 215 minipivovarů a restauračních pivovarů.

 

Právě se děje

Další zprávy