Miliardáři Křetínský a Tkáč smí převzít část vydavatelství Mladá fronta, povolil ÚOHS

ČTK ČTK
13. 5. 2016 11:43
Mediální skupina Czech Media Invest, kterou ovládá Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, smí převzít část titulů Mladé fronty podnikatele Františka Savova. Spojení CN Invest a firmy Serafico Investment povolil antimonopolní úřad. Pod Serafico Investment spadají například tituly E15, Betynka, Mateřídouška, Sluníčko a Lidé a země.
Daniel Křetínský.
Daniel Křetínský. | Foto: Economia

Brno - Společnost CN Invest z mediální skupiny Czech Media Invest ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem smí převzít část titulů Mladé fronty podnikatele Františka Savova. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil spojení CN Invest a firmy Serafico investment, pod kterou z Mladé fronty nedávno přešel například deník E15 a některé časopisy. Rozhodnutí je pravomocné.

Úřad dospěl k závěru, že posuzované spojení nevzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže na relevantních trzích, uvedl předseda úřadu Petr Rafaj. Úřad analyzoval možné dopady v oblasti tištěných i online médií, stejně jako důsledky v prodeji inzertního prostoru a distribuci tisku.

Skupina Czech Media Invest prostřednictvím mediálního domu Czech News Centre stojí za deníky Blesk, Aha! a Sport, stejně jako za časopisem Reflex. Loni v listopadu prostřednictvím dceřiné společnosti Gloomar CZ požádala antimonopolní úřad o posouzení plánované transakce s Mladou frontou.

Úřad obvykle fúze schvaluje do 30 dnů, v tomto případě si ale lhůtu prodloužil. Nakonec spojení povolil a podle všeho ani nestanovil pro fúzi dodatečné podmínky, což patří k jeho pravomocem.

Společnost Gloomar CZ v mezičase přijala název CN Invest. Část Savovova mediálního domu přešla nedávno pod společnost Serafico investment s jediným společníkem Petrem Hrdličkou. Média však uváděla, že Serafico zřejmě není konečným vlastníkem a že vyčleněné tituly míří pod křídla Czech Media Invest. K dovršení transakce ovšem chyběl právě souhlas úřadu.

Mladá fronta v dubnu potvrdila, že uzavřela s nástupnickou společností Serafico investment smlouvu o prodeji části portfolia, které vedle E15 zahrnuje tituly Bydlení Stavby Reality, Dieta, F.O.O.D., ForMen, Lidé a Země, Maminka, Mateřídouška, Moje Psychologie, Moje Zdraví, Právo a Byznys, ZEN, Betynka a část webů.

 

Právě se děje

Další zprávy