Miliardář Soros věří euru, chce v Evropě investovat

ČTK ČTK
23. 2. 2014 18:47
Sdělil to německému časopisu Der Spiegel, zvažuje prý investice i v Řecku.
Foto: Jan Langer

Frankfurt - Uznávaný americký investor a miliardář George Soros chce investovat do evropského finančního sektoru. Soros to řekl v rozhovoru pro německý časopis Der Spiegel.

"Věřím euru," prohlásil Soros. "Proto se můj investiční tým těší, jak brzy vydělá mnoho peněz v Evropě, například napumpováním peněz do bank, které naléhavě potřebují kapitál," dodal s tím, že eurozóna nyní potřebuje tento druh soukromých investic.

Soros rovněž uvedl, že jeho tým zvažuje i investice v Řecku. "Hospodářské podmínky v zemi se zlepšily. Otázkou nyní je, zda se tam dají vydělávat peníze dlouhodobě. Pokud je to možné, budeme tam investovat."

Soros znovu zkritizoval Německo kvůli jeho politice na záchranu eura. Podle něj úsporná opatření vnucená německou kancléřkou Angelou Merkelovou Evropě jen zhoršila krizi.

Finanční trhy v eurozóně se sice uklidnily, udržitelné oživení však stále neexistuje. "Obávám se, že v eurozóně by mohlo dojít k dlouhé fázi ekonomické stagnace podobné té v Japonsku v posledních 25 letech," dodal.

Soros založil investiční fond Soros Fund Management a patří mezi nejsledovanější investory na světě, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy