Méně periferií i výškových budov. Praha má novou verzi Metropolitního plánu

Adam Váchal Adam Váchal
27. 11. 2017 14:12
Po vyhodnocení vlivu plánu na udržitelný rozvoj dostanou lidé možnost se k navrhovaným změnám vyjádřit.
Návrh nového Metropolitního plánu.
Návrh nového Metropolitního plánu. | Foto: IPR

Praha - Hlavní město vstupuje do druhého poločasu přípravy Metropolitního plánu - klíčového dokumentu, který určí, na kterých pozemcích se do budoucna bude stavět a na kterých ne. V pondělí Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) zveřejnil návrh zmíněného materiálu. Na webu IPR se tak s ním může veřejnost seznámit.

Lidé dostanou v příštím roce možnost k dokumentu podat své připomínky a námitky. "Veřejné projednávání Metropolitního plánu začne na jaře 2018," říká primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová.

Projednávání může odstartovat až ve chvíli, kdy bude ukončeno vyhodnocování vlivu Metropolitního plánu na udržitelný rozvoj (SEA), které právě probíhá. Podle šéfa IPR Ondřeje Boháče je možné, že bude třeba v rámci procesu SEA v návrhu plánu provést ještě některé dílčí změny. Do té doby proto nemá smysl, aby veřejnost připomínkovala verzi, která ještě projde úpravou.

Metropolitní plán má do budoucna zamezit rozšiřování zástavby do krajiny na periferii města. Namísto toho prosazuje, aby se nové budovy stavěly v takzvaných transformačních územích - na místě starých továren či již nepoužívaných nádraží, které se nacházejí především v širším centru metropole.

Plán má též zavést celoplošnou výškovou regulaci budoucí zástavby, která dosud v Praze chybí. Podle IPR již výškové budovy nebudou smět vznikat jako nahodilé solitéry. Plán navrhuje umožnit stavbu výškových budov jen v několika vybraných oblastech.

"My si myslíme, že je výšková regulace nutná. V průběhu diskuse se objevila varianta, že by se úplně odstranila, ale to jsme všichni odmítli," řekl ředitel IPR Ondřej Boháč. Podle něj je regulace pro město nový nástroj, s kterým se musí ještě naučit pracovat. IPR nyní hledá míru její podrobnosti. "Nesmí být příliš podrobná ani příliš obecná," řekl.

Metropolitní plán má nahradit stávající územní plán z roku 1999, který je již zastaralý. Nový plán vzniká od roku 2012. Podle IPR se celý proces nachází zhruba v polovině. Jak dlouho potrvá veřejné projednávání, které odstartuje na jaře příštího roku, bude záležet na množství připomínek. Podle urbanistů se dá očekávat, že jich dorazí několik tisíc. Se všemi se bude muset IPR vypořádat.

"Plníme harmonogram přípravy tak, aby na jaře příštího roku mohlo být zahájeno projednání s městskými částmi, dotčenými orgány a veřejností. Do té doby uspořádáme řadu setkání, na kterých se budou moci všichni zájemci s návrhem seznámit. Připomínkovací proces je pro výslednou podobu dokumentu zcela zásadní, proto návrh zveřejňujeme již nyní," uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Pokud vše půjde podle představ magistrátu, Metropolitní plán by měl začít platit nejpozději v roce 2023. IPR v současnosti připravuje srovnání návrhu Metropolitního plánu se současným územním plánem. Díky tomu budou mít lidé možnost snadno zjistit, kterých pozemků se změny dotknou. Právě díky tomu pak bude možné snadněji odhalit plánované změny a podat k nim své připomínky.

Přípravu nového územního plánu Prahy provázely v minulosti komplikace. Kvůli sporům v minulosti skončil v čele IPR Petr Hlaváček a dočasně také hlavní autor plánu Roman Koucký. Příprava důležitého dokumentu se protahuje. Původně měla Praha mít, stejně jako další velká česká města, plán schválený nejpozději do roku 2020. Poslanci však nedávno lhůtu prodloužili. Praha tak má čas do roku 2023.

 

Právě se děje

Další zprávy