Méně než 30 procent českých firem má ve vedení ženu, podíl navíc klesá, tvrdí analýza

ČTK ČTK
25. 12. 2020 7:20
Vedení společností je v Česku mužskou doménou. Z půl milionu firem, u kterých je známé složení jejich vrcholových orgánů, se ženy na vedení podílí u 140.000 společností, tedy u 28 procent. Podíl těchto firem v posledních šesti letech výrazně klesl. V roce 2014 podíl firem s ženským vedením činil 33 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.
lustrační foto.
lustrační foto. | Foto: Shutterstock

Podíl společností s ženským vedením se výrazně snížil i přes to, že jejich absolutní počet mírně vzrostl. "V roce 2014 bylo společností s ryze ženským nebo smíšeným vedením 130 tisíc, tedy o 10 tisíc méně než dnes. Za posledních šest let však na jedné straně vzrostl celkový počet společností a na druhé straně se snížil počet společností, u kterých nebylo možné zjistit složení statutárních orgánů," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Aktuálně tak v ČR podniká 353 tisíc firem s mužským vedením, 78 tisíc s ženským vedením a 62 tisíc společností, které mají ve vrcholných orgánech muže i ženy.

Počet společností, u kterých je známé složení statutárních orgánů, se za šest let zvýšil o 95 tisíc. Počet společností s čistě mužským vedením se zvýšil o 86 tisíc a počet společností s ryze ženským vedením o 22 tisíc. Naopak počet společností, v nichž se na vedení podílí muži i ženy, klesl o 14 tisíc.

Poměrně významný rozdíl mezi společnostmi vedenými ženami a muži lze nalézt v tom, jestli jsou řízeny individuálně, nebo jestli se na jejich vedení podílí více osob. Tři čtvrtiny společností, které mají ve vedení pouze muže, je řízeno jedním člověkem, 18 procent má ve statutárních orgánech dva lidi a pět procent tři a více lidí. U společností s ryze ženským vedením přitom výrazněji převažují ty, které mají ve vedení pouze jednu osobu. Konkrétně jde o 91 procent těchto společností. Dalších osm procent firem vedených ženami má potom dva členy vedení a jedno procento má tři nebo více statutárních zástupců.

"Z našich statistik dlouhodobě vyplývá, že ženy výrazně častěji podnikají samy, případně v tandemu s muži. Ať už jde o členství ve statutárních orgánech, nebo o konečné vlastnictví společností, spolupráce mezi více ženami je poměrně vzácná. Zajímavé přitom je, že tento individualismus v průběhu let roste i mezi muži," upozornila Kameníčková.

 

Právě se děje

Další zprávy