Blahobyt v Česku předčí i Itálii. Projděte si nové porovnání

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
4. 11. 2014 10:14
Česká republika patří do třicítky států s nejlepšími podmínkami k životu, spočítal institut Legatum v novém indexu prosperity.
Ze severu, nebo z Česka? (ilustrační foto)
Ze severu, nebo z Česka? (ilustrační foto) | Foto: Isifa/Thinkstock

Londýn/Praha - Nejlepší podmínky k životu mají lidé v severských zemích. Velmi dobře je na tom ale i Česká republika. Ukazuje to nejnovější index prosperity sestavený výzkumným institutem Legatum.

Česká republika skončila v žebříčku Legatum Prosperity Index na 29. místě - stejně jako před rokem. Ze skupiny bývalých komunistických států ji o pět míst předstihlo pouze Slovinsko.

Na rozdíl od většiny podobných žebříčků nehodnotí index prosperity státy pouze podle jejich ekonomické vyspělosti, respektive hrubého domácího produktu. Důležitým kritériem je pro něj také kvalita života občanů. V letošním roce index porovnal 142 zemí podle vyspělosti ekonomiky, materiálního blahobytu občanů, vzdělání, zdravotního a sociálního zajištění nebo osobní svobody.

Norsko, Švýcarsko, Nový Zéland

První pozici obhájilo stejně jako v předchozích letech Norsko. Druhé je Švýcarsko, třetí Nový Zéland. První pětku doplňují Dánsko a Kanada. Německo s Rakouskem, nejlepší z českých sousedů, skončily na 14. a 15. místě.

I přes ekonomické problémy se v Evropě žije kvalitně, vyplývá z žebříčku. Celkově se do první desítky dostalo šest evropských států, v první třicítce jich je devatenáct.

1. Norsko
2. Švýcarsko
3. Nový Zéland
4. Dánsko
5. Kanada
6. Švédsko
7. Austrálie
8. Finsko
9. Nizozemsko
10. USA
...
29. Česká republika
31. Polsko
35. Slovensko
39. Maďarsko
...
140. Dem. rep. Kongo
141. Čad
142. Středoafrická rep.

Osobní svoboda je v Česku omezenější

I přes solidní umístění si ovšem Česká republika v posledních dvou zmiňovaných kategoriích oproti loňskému roku pohoršila. V osobní svobodě občanů se dokonce z loňského 50. místa propadla až na letošní 65. pozici.

Češi si ale naopak polepšili po ekonomické stránce nebo v oblasti bezpečnosti, kde je hodnocení oproti loňsku o tři příčky lepší.

Celkově se sice pozice Česka oproti roku 2013 nezměnila, zhoršila se však v porovnání s lety předchozími. Ještě před dvěma roky byla země na 28. pozici, kterou nyní obsadily Spojené arabské emiráty. V letech 2009 a 2010 se Česko umístilo dokonce na 24. příčce.

Až za Českou republikou se letos umístili polští sousedé (31. místo), Estonci (32. místo), Slováci (35. místo), Italové (37. místo) a Maďaři (39. místo). Pozadu oproti Česku zůstaly například také Litva s Lotyšskem (42. a 44. místo).

Největší propadlíci? Rusko, Venezuela i Sýrie

V indexu prosperity si letos výrazně pohoršilo Rusko, které kleslo o sedm pozic na 68. příčku. Rusko si letos z celé Evropy vedlo nejhůře, uvádí studie.

Z celosvětového hlediska si nejvíce pohoršila Venezuela, která oslabila o 22 míst až na 100. pozici. Výrazně se zhoršilo také postavení ozbrojenými konflikty zmítané Sýrie (129. místo).

Nejspodnější místa žebříčku tradičně obsadily africké státy jako Čad či Středoafrická republika.

Nejde jen o ekonomiku

Pokud by se přitom hodnotila pouze ekonomika, skončilo by první Švýcarsko (v celkovém indexu prosperity na druhém místě), druhý Singapur (celkově až na 18. místě), třetí Norsko (celkově na 1. místě), Česku by patřilo 36. místo (celkově 29.)

Naopak Nový Zéland, který v celkovém indexu prosperity skončil třetí, má až patnáctou nejsilnější ekonomiku. Čtvrté Dánsko je pak v samostatném žebříčku podle síly ekonomiky na 18. místě.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady! Osobní finance Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy