Záchranná operace Matterhorn. Obří CK Thomas Cook kolabuje, u moře má 600 tisíc lidí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 23. 9. 2019 13:54
Jedna z největších cestovních kanceláří na světě, britská firma Thomas Cook, kvůli finančním potížím zkrachovala, informovala o tom agentura Reuters. Společnost Thomas Cook patřila mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně.
Letoun společnosti Thomas Cook. | Video: Reuters

Podle agentury Reuters je nyní na dovolené v zahraničí s touto firmou asi 600 tisíc lidí, a bude tak proto nutná velká společná operace vlád i pojišťoven.

Britský úřad civilního letectví zahájil už největší program návratu svých občanů domů v poválečné historii. Operace Matterhorn, jak britský úřad událost pojmenoval, zahrnuje návrat 150 tisíc Britů do země. Trvat má dva týdny. Úřad povolal volná letadla z celého světa. Německým a dalším zákazníkům pak mají pomoci pojišťovny.

Například v Řecku je v současnosti kolem 50 tisíc klientů zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook. Zhruba 22 tisíc z nich by mělo během příštích tří dnů odletět domů. Oznámilo to v pondělí řecké ministerstvo turistiky.

V sousedním Turecku je podle hotelové federace asi 45 tisíc turistů, kteří tam prostřednictvím firmy Thomas Cook přijeli z Británie a dalších evropských zemí.

V Řecku i Turecku panují obavy z dopadů krachu společnosti Thomas Cook na turistický průmysl. Na řeckém ostrově Kréta, kde je teď asi 20 tisíc klientů britské firmy, představitelé odvětví přirovnávají pád společnosti Thomas Cook k zemětřesení, uvedla agentura AP.

V Česku může mít Thomas Cook několik tisíc klientů, uvedl Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Kromě Prahy mohou být na jihu Moravy či v Českém Krumlově.

"Nucená likvidace"

Německé dceřiné cestovní kanceláře, ke kterým patří například Neckermann Reisen, Bucher Last Minute, Öger Tours či Air Marin, podle DPA zastavily veškerý prodej zájezdů. Podle německé divize Thomas Cook GmbH nelze zaručit uskutečnění zájezdů s pondělním a úterním termínem odjezdu.

Německý letecký přepravce Condor navzdory krachu britské mateřské společnosti Thomas Cook ale pokračuje v provozu. Firma už ale z právních důvodů nesmí přepravovat na dovolenou cestující, jejichž rezervace se uskutečnily prostřednictvím poboček firmy Thomas Cook, uvedla agentura DPA.

"Thomas Cook přestala fungovat, takže jsou zrušeny všechny lety této společnosti," oznámil britský úřad pro civilní letectví (CAA). Tento úřad také uvedl, že už zahájil operaci, během níž dopraví co nejdříve domů na 150 tisíc britských turistů, kteří jsou nyní s cestovní kanceláří Thomas Cook na dovolené. Podle BBC půjde o největší operaci svého druhu v mírové historii země.

Vedení firmy Thomas Cook oznámilo, že vstoupilo do "nucené likvidace". "Je nám velice líto, že jsme nebyli úspěšní," uvedl v pondělí šéf firmy Peter Fankhauser. Firma požádala minulý týden o pomoc i vládu v Londýně a během posledních dnů vedla horečná jednání s věřiteli i britskou vládou o finanční pomoci.

Společnost Thomas Cook si už minulý měsíc dohodla finanční injekci 900 milionů liber. Věřitelské banky ale poté požádaly, aby si firma zajistila dalších 200 milionů liber jako rezervu pro zimní měsíce.

Varování pro české cestovky

Konec ikony mezi světovými cestovními kancelářemi je podle ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy krajně zarážející. "Firma s takřka 180letou tradicí nevstupuje do insolvenčního procesu, ale končí rovnou v likvidaci. Neproběhne tedy ani pokus o záchranu alespoň části společnosti. Veškerý majetek cestovní kanceláře tak nyní bude kvapem rozprodán, aby byly uspokojeny pohledávky věřitelů s přednostním právem takové kompenzace při zániku společnosti," dodává Kovanda.

Na horšících se hospodářských výsledcích firmy se podle něj dlouhodobě podepisoval nástup on-line prodejců zájezdů a letenek a nověji také platforem typu Airbnb. Výsledkům cestovky Thomas Cook nepomohl ani chystaný brexit.

Osud cestovky Thomas Cook je podle Kovandy varováním i pro české cestovní kanceláře. "Čelí a budou čelit stále náročnějšímu prostředí. Jedním ze způsobů, jak se alespoň částečně bránit nástupu on-line světa, je vzájemné slučování se. V minulém týdnu takový krok oznámily dvě největší cestovky na českém trhu, CK Fischer a Exim Tours," připomíná.

Thomas Cook byla založena v roce 1841 a patří tak mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě. Ve světě zaměstnává asi 22 tisíc lidí, z toho devět tisíc v Británii.

Video: Odstavené boeingy ovlivní i cestovní plány Čechů.  

Budete možná překvapeni tím, že vás budou žádat o poplatky za něco, o čem jste ani nevěděli, varuje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy