Kunovický Evektor dokončil vývoj letadla na elektrický pohon

ČTK ČTK
3. 6. 2015 19:03
Jediný problém, který brání komerčnímu nabízení letounu, je chybějící legislativa. Úřady nepočítaly s jiným než splavacím pohonem.
letadlo, ilustrační foto
letadlo, ilustrační foto | Foto: Reuters

Kunovice - Kunovická firma Evektor dokončila vývoj letadla na elektrický pohon. Uvedl to ve středu server E15 na základě informací vedoucího projektu elektroletadla EPOS Martina Drštičky.

Firma je prý sice připravena nabídnout letouny zákazníkům, ale zatím podle Evektoru ve světě chybí předpisy pro běžný provoz elektroletadel.

Drštička serveru řekl, že do stavu pro komerční nabídku letounu "ještě něco chybí", ale potřebné detaily lze podle něj velmi rychle dokončit.

"Letadlo jsme dvakrát vystavovali na veletrhu Aero Friedrichshafen, vyvolalo velký ohlas. Máme zájemce mezi soukromými letci i školami," doplnil.

Chybí legislativa

Problémem však podle něj je, že úřady v Evropě i Spojených státech zatím nepočítaly v legislativě s jiným pohonem letadel než spalovacím.

"V této chvíli v Evropě ani v USA nejsou předpisy, které by definovaly požadavky na elektrický pohon," uvedl Drštička. Úpravy předpisů se sice připravují, ale zatím podle serveru není jasné, kdy by mohly provoz elektroletadel umožnit.

Společnost Evektor byla založena v roce 1991 a v oblasti vývoje a konstrukce letadel působí od roku 1992. Vyvinula například malé sportovní letouny EuroStar a SportStar, kterých prodala přes 1300 do více než 50 zemí. Kromě leteckého pracuje například i pro automobilový průmysl.

 

Právě se děje

Další zprávy