Křetínský OKD nezachrání. Firma se obrátila na ministerstvo financí, Babiš chystá nabídku

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 21. 3. 2017 18:20
OKD se podle ministerstva financí obrátila na státní firmu Prisko s tím, že ani jedna z nabídek soukromých investorů OKD nezachrání. Prisko spadá pod ministerstvo financí a je jedním z věřitelů černouhelné společnosti. Ministr financí Andrej Babiš řekl, že mu převzetí OKD přes tuto státní společnost přijde logické.
Foto: ČTK

Praha - Soukromí investoři nepředložili takovou nabídku, která by umožňovala reálně předpokládat schválení reorganizačního plánu a úspěšnou reorganizaci černouhelné společnosti OKD, která je v úpadku. Tvrdí to ministerstvo financí na základě dopisu, který státní společnosti Prisko zaslalo během minulého týdne vedení těžební firmy.

Ministerstvo financí, které vykonává v Prisku akcionářská práva, uvedlo, že státní podnik obdržel od firmy nabídku, aby zvážil možnost podání nabídky na koupi OKD. Vláda přitom v únoru neschválila odkup firmy státním podnikem Diamo, ve kterém vykonává akcionářská práva ministerstvo průmyslu. Stát už loni prostřednictvím Priska půjčil OKD 700 milionů korun.

"Domníval jsem se, že nějaká fungující nabídka by od soukromých investorů přijít mohla, pokud ale OKD vyhodnotilo, že tu žádná taková nabídka není, předložení nabídky Priskem považuji za logické řešení," uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Dodal, že jakmile budou známy základní parametry nabídky, bude předložen materiál k rozhodnutí vládě. Babiš dříve několikrát zopakoval, že prodej OKD je určen primárně pro soukromé investory a vstup státu by prodej poškodil.

Insolvenční správce Lee Louda Aktuálně.cz řekl, že situaci nemůže komentovat. Za situaci je nyní zodpovědné vedení OKD, které chystá reorganizační plán a počítalo v něm právě se vstupem nového investora. Vedení OKD zatím nechce věc komentovat. "Vedení firmy připravuje reorganizační plán a činí kroky vedoucí k jeho úspěšné realizaci," řekl mluvčí firmy Ivo Čelechovský.

O zkrachovalého těžaře OKD projevily zájem dvě firmy. Podle informací Hospodářských novin je jedna nabídka od zahraničního hedgeového fondu a druhou podala společnost EP Industries. To je firma, kterou ze 60 procent vlastní miliardář Daniel Křetínský a ze 40 procent lidé napojení na finanční skupinu J&T.

Detailní znění ani jedné z nabídek zatím nikdo kromě insolvenčního správce a vedení OKD nezná. Zástupci firmy i hornických odborů se nicméně už před jejich přečtením nechali slyšet, že vstup státu je pro ztrátové doly jediným možným řešením.

Investor, kterého OKD hledá od konce loňského roku, by měl zajistit nejen další fungování firmy, jež je od loňska v úpadku, ale také postupný útlum dolů. Pokud ho firma nenajde, může případný krach OKD vyjít český stát na miliardy korun. Podle posudku společnosti A-Consult plus, vypracovaného pro insolvenční soud, budou náklady na zavření dolů 8,4 miliardy korun. Nepočítaje další miliardy, které budou stát sociální dávky tisíců propuštěných horníků.

Podle posudku, který má 105 stran a 4575 stran příloh, má ale těžební společnost hodnotu jen něco přes tři miliardy korun. I kdyby se ji tedy podařilo za tuto sumu v rámci konkurzu rozprodat, na zavření dolů to nestačí. Zbylých pět a půl miliardy by pravděpodobně musel zaplatit stát − nevyužívané a nevětrané doly jsou kvůli riziku výbuchu plynu či samovznícení uhlí velmi nebezpečné.

OKD se dostala do insolvence loni. Pohledávky vůči ní přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera. Má zajistit provozování dolů a také jejich útlum poté, co se v šachtách postupně přestane těžit uhlí.

V OKD se dál těží uhlí. I se zaměstnanci dodavatelských firem tam nyní pracuje zhruba 11 000 lidí. Na konci března firma zavře ztrátový Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, který má kolem 1350 zaměstnanců. Část jich přejde do dolů na Karvinsko, asi 300 zaměstnanců bude pracovat na technické likvidaci dolů. Stovky dalších pracovníků firma propustí.

 

Právě se děje

Další zprávy