Křetínského EPH se rozrůstá. Kupuje italské elektrárny

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 12. 1. 2015 13:31
Sedm italských elektráren má vyšší celkový výkon než Temelín a Dukovany dohromady.
Daniel Křetínský. Muž, který ovládá kromě jiného i fotbalovou Spartu.
Daniel Křetínský. Muž, který ovládá kromě jiného i fotbalovou Spartu. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Energetický a průmyslový holding (EPH) kontrolovaný miliardářem Danielem Křetínským kupuje v Itálii od společnosti E.ON sedm elektráren s celkovým výkonem 4500 MW, tedy vyšším, než je výkon Jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady.

Součástí akvizice je šest plynových elektráren s kapacitou 3900 MW, dalších asi 600 MW představuje výkon černouhelné elektrárny Fiume Santo na Sardinii.

Transakci ještě musí schválit příslušné orgány Evropské unie. Vypořádání obchodu by mělo podle holdingu proběhnout v letošním druhém čtvrtletí, informoval mluvčí holdingu Daniel Častvaj.

"Tato akvizice je dalším logickým pokračováním naší už dříve avizované strategie vstupu na vyspělé západoevropské trhy, které nemají dostatečně velkou rezervu instalovaného výkonu," říká Daniel Křetínský, předseda představenstva a spoluvlastník EPH.

"Jsme si vědomi, že v současnosti je konvenční výroba elektřiny pod značným ekonomickým tlakem. V tomto složitém období je naší prioritou najít vhodná řešení, tak aby byla garantována bezpečnost dodávek elektrické energie při zachování rozumné ceny," dodal Křetínský.

E.ON tíží zadlužení ve výši přibližně 31 miliard eur (více než 860 miliard korun), a proto nyní provádí reorganizaci. V rámci ní prodává některé vedlejší činnosti, včetně aktivit v Itálii, připomíná server iHNed.cz. Ten také uvádí, že E.ON dostal nabídku na odkup elektráren také od italské společnosti Edison, která je součástí francouzské energetické firmy EDF. Její nabídka však prý byla nedostatečná.

Křetínský je spolu s Patrikem Tkáčem největším akcionářem holdingu EPH, společně drží dvě třetiny akcií. Zbytek patří skupině J&T. Holding EPH zahrnuje 40 podniků z České republiky, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem.

V souvislosti s holdingem se hovoří i o zájmu o koupi dvoutřetinového podílu ve Slovenských elektrárnách (SE), který prodává italská společnost Enel. Oficiálně EPH zatím zájem o SE nepotvrdil, podle informací ČTK však v listopadu podobně jako český gigant ČEZ určitou předběžnou nabídku na koupi podílu podal.

 

Právě se děje

Další zprávy