Koruna dál oslabuje, vůči euru i dolaru ztratila dvacetník

6. 8. 2014 13:55
K euru je koruna nejslabší za pět a půl roku. Vůči dolaru posunula dvouleté minimum.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Koruna ve středu zopakovala úterní pokles a po poledni oslabila o dalších dvacet haléřů vůči oběma světovým měnám. K euru je nejslabší za pět a půl roku a obchoduje se za 27,96 Kč/EUR, na chvíli se dokonce přehoupla přes 28 korun za euro. Vůči dolaru posunula dvouleté minimum na 20,96 Kč/USD.

Podle analytika Patria Direct Tomáše Vlka se koruna znovu dostává pod značný tlak. "Možné důvody vidíme v geopolitických rizicích a měnové politice ve střední Evropě," komentoval Vlk. Trhy podle něj vnímají negativně zprávy o hromadění ruských vojsk u ukrajinských hranic.

Z měnové politiky je důležitá zpráva z Maďarska, kde centrální banka zastavila snižování úrokových sazeb na historickém minimu. V Polsku jsou sazby sice stabilní, ale varianta jejich poklesu se dostává čím dál víc do hry, uvedl Vlk. "Načasování oslabení koruny naznačuje, že za pohybem kurzu může být stejný hráč jako včera," poznamenal závěrem.

Česká měna oslabila už v úterý, a to na 27,77 Kč/EUR a 20,76 Kč/USD. Důvodem byl vývoj měn v regionu i dozvuky prohlášení bankovní rady České národní banky o prodloužení režimu devizových intervencí do roku 2016.

Od středečního rána se koruna pohybovala v blízkosti úterního závěru, což analytici připisovali příznivým statistikám o průmyslu, stavebnictví a zahraničním obchodu.

Pod silným prodejním tlakem jsou už od minulého týdne měny na okolních trzích, především polský zlotý a maďarský forint. Před čtvrtečním zasedáním Evropské centrální banky navíc oslabuje i euro vůči dolaru.

 

Právě se děje

Další zprávy