Konflikty brzdí evropskou ekonomiku. Průmysl neroste

ČTK ČTK
13. 8. 2014 11:57
Ekonomika eurozóny se před rokem vynořila z recese, od té doby se jí ale příliš nedaří nabrat na rychlosti. Potvrzují to i aktuální data.
Ilustrační obrázek.
Ilustrační obrázek. | Foto: Thinkstock

Brusel - Průmyslová výroba v eurozóně i v celé Evropské unii v červnu druhý měsíc v řadě nečekaně pokračovala v poklesu a snížila se i v celé Evropské unii. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Data podle agentury Reuters podkopávají naděje na výraznější oživení ekonomiky eurozóny, která začíná pociťovat vliv konfliktů v Iráku, na Ukrajině a v Pásmu Gazy.

V zemích platících eurem se průmyslová výroba v červnu snížila o 0,3 procenta po poklesu o 1,1 procenta v květnu. Trhy čekaly, že výroba naopak o 0,3 procenta stoupne.

Ve všech státech osmadvacítky se výroba snížila o 0,1 procenta po poklesu o 1,1 procenta v předešlém měsíci.

Eurostat zveřejnil i údaje v meziročním srovnání. Výroba průmyslových podniků v eurozóně podle nich v červnu meziročně stagnovala poté, co v květnu stoupla o 0,6 procenta. V celé EU průmyslová produkce zpomalila tempo růstu na 0,7 procenta z květnové úrovně 1,2 procenta.

Ekonomika eurozóny se před rokem vynořila z recese, od té doby se jí ale příliš nedaří nabrat na rychlosti. Přispívá k tomu vysoká nezaměstnanost, ale i důsledky konfliktů na Ukrajině, v Gaze a v Iráku.

Rychlý odhad vývoje ekonomiky eurozóny za druhé čtvrtletí zveřejní Eurostat ve čtvrtek. Ve stejný den budou i předběžná data k vývoji tuzemské ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy