Vinaři: Černý trh připraví stát o 2,5 miliardy korun ročně

ČTK ČTK
25. 2. 2015 16:44
Pomoci v boji proti daňovým únikům by mohl například zákaz prodeje vína v sudech, které lze opakovaně plnit.
Víno. Ilustrační foto
Víno. Ilustrační foto | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Stát přijde kvůli černému trhu s vínem zhruba o 2,5 miliardy korun ročně. Uvedl to prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray. Podle studií, které si svaz nechal vypracovat, skončí nezdaněno zhruba sto milionů litrů vína ročně.

Sudové víno se v Česku prodává na zhruba 30 tisících místech. Takové množství prodejců není možné za současných právních předpisů uhlídat, dodává Nyitray.

Černý prodej vína má podle něj několik podob. "Zaprvé, je to prodej vína, které je dovezeno načerno, načerno prodáváno, nezatíženo daní z přidané hodnoty a následně zisky z toho nejsou zatíženy ani daní z příjmu," uvedl.

Nelegální prodej podle něj vytváří prostor, aby se prodávalo pančované nebo falšované víno. "Pančované víno je víno, které je nějakým způsobem nedovoleně upravováno, buďto přidáním vody, glycerolu, syntetických barviv, cukru a jiných látek," popsal praktiky podvodníků. Falšované víno je pak takové, které bylo vyrobeno v zahraničí, je však vydáváno za produkt domácích vinařů.

Dvě desítky opatření

Podle Nyitraye by se víno od domácích vinařů mohlo kromě vlastních sklepů či prodejen prodávat ve vinotékách či vinárnách jako dosud. Tato prodejní místa však budou muset s konkrétním vinařem uzavřít smlouvu, která bude sloužit jako certifikát o původu vína. "Tudíž bude zaručeno, že oba dva subjekty půjdou se svou kůží na trh a nedovolí, aby jim někdo zkazil renomé," plánuje.

Svaz podle něj má více než dvě desítky opatření, která by černý trh měla omezit. Základem by mělo být zamezení pašování vína do Česka. Problematické jsou především černé dovozy z ostatních států EU. Podléhají totiž výrazně liberálnějšímu režimu než dovozy ze třetích zemí, a jsou tak nyní takřka nekontrolovatelné.

Omezit černý trh by podle Nyitraye měl mimo jiné zákaz prodeje vína z opakovaně plnitelných sudů. "To je jeden z kamenů úrazu, kdy se nádoby, ze kterých se to prodává, opětovně plní, je to nádoba, která je velice náchylná na to, aby se s vínem manipulovalo," uvádí s tím, že tuzemští vinaři nechtějí omezovat dovoz vína do Česka.

Jediné, co by se mohlo změnit, je forma jeho prodeje. Víno z dovozu by se namísto z opakovaně plnitelných sudů mohlo prodávat například z takzvaných "bag in boxů" čili krabic, uvnitř kterých je plastový sáček s ventilem. Toto balení neumožňuje opakované plnění vína.

Malí vinaři se bojí konce vinoték

Bouřlivé debaty ve vinařském oboru vzbudila nedávná informace o tom, že by chystaná vinařská novela mohla radikálně omezit prodej sudového vína například ve vinotékách. Podle ministerstva zemědělství je omezení prodeje sudového vína pouze jednou ze tří zamýšlených variant, jak se s jeho falšováním vypořádat.

Podívejte se na ideální postup, který by měl při servírování vína dodržet každý sommeliér nebo hostitel, který chce své hosty potěšit kvalitním vínem. Správným postupem provádí sommeliér Jakub Král.
4:07
Podívejte se na ideální postup, který by měl při servírování vína dodržet každý sommeliér nebo hostitel, který chce své hosty potěšit kvalitním vínem. Správným postupem provádí sommeliér Jakub Král. | Video: Veronika Bucková

Kterou úřad vybere, není zatím známo. První z nich počítá s tím, že stáčené víno bude možné prodávat pouze u výrobce vína, tedy u vinaře ve sklepě. Druhou variantou je prodej vína v obalech, které nebude možné falzifikovat, třetí má být posílení kontrol.

Malí vinaři sdružení ve Vinařské asociaci vidí za snahou regulovat vinotéky záměr velkých vinařství vytlačit je z trhu. Ačkoliv malá vinařství sudová vína téměř nevyrábějí, jsou pro ně vinotéky klíčovými odběrateli láhvových vín. Pokud by přitom vinotéky musely přestat prodávat sudová vína, přišly by až o sedmdesát procent tržeb, což by vedlo k jejich likvidaci.

 

Právě se děje

Další zprávy