Klíčové dny pro VW ve Spojených státech. Ovzduší houstne, rozředit by ho měl "ministr zahraničí"

Václav Lavička
13. 1. 2016 15:02
Klíčovou schůzku má dnes na programu šéf koncernu VW Matthias Müller. Šéfce americké Agentury na ochranu životního prostředí představí plán, jak se hodlá největší evropská automobilka vypořádat s důsledky emisního skandálu. Müllera zatím v USA stíhají špatné zprávy - žaloba od ministerstva spravedlnosti a nesouhlas s plánem na svolání vozů VW v Kalifornii. Koncernu by mohl pomoci někdo jako "ministr zahraničí VW" s kontakty na americké představitele. Automobilka se inspirovala u Siemensu, který před lety takto "hasil" korupční skandál.
Matthias Müller, šéf koncernu VW, při svém vystoupení na autosalonu v Detroitu
Matthias Müller, šéf koncernu VW, při svém vystoupení na autosalonu v Detroitu | Foto: Reuters

Washington – Šéf koncernu Volkswagen Matthias Müller se dnes v podvečer středoevropského času sejde ve Washingtonu s Ginou McCarthyovou, šéfkou Agentury na ochranu životního prostředí. Na této "krizové schůzce" by měl předložit podrobný plán, jak se hodlá největší evropská automobilka vypořádat s důsledky emisního skandálu, který loni v září propukl právě v USA.

Například jaké odškodnění nabídne rozhořčeným americkým motoristům.

Je to nátlak, tvrdí německá média

Matthias Müller dlí v USA od víkendu, kdy navštívil Severoamerický mezinárodní automobilový salon. Washingtonské ministerstvo spravedlnosti ho několik dnů před příjezdem "pozdravilo" tím, že vzneslo na koncern žalobu z podvodu. Volkswagenu v krajním případě hrozí pokuta až 90 miliard dolarů.

To není všechno. Úřad na ochranu životního prostředí v Kalifornii, nejlidnatějším státě americké unie, včera zamítl plán Volkswagenu na svolání vozů s podvodným softwarem.

"Plán má četné mezery. Postrádáme v něm podrobnější informace, například o tom, jakou technickou pomoc hodlá firma poškozeným zákazníkům poskytnout," zdůvodnila jeho vedoucí Mary D. Nicholsová.

Jak dodala, Volkswagen svým jednáním zavinil, že se do ovzduší dostaly tisíce tun oxidu dusíku, což poškodilo zdraví mnoha lidí.

Německý list Die Welt poslední kroky amerických vládních úřadů hodnotí jako stupňování napětí a nátlak na Volkswagen před dnešní klíčovou schůzkou ve Washingtonu.

Hledá se "ministr zahraničí"

Volkswagenu by v USA za dané situace velice pomohla silná, ve světě byznysu a politiky známá osobnost mající kontakty na různá místa ve Státech, a to v obou hlavních politických táborech.

Před více než sedmi lety společnosti Siemens, jež se tehdy v USA namočila do úplatkářské aféry, z největší bryndy pomohl Theo Waigel, v letech 1989 až 1998 spolkový ministr financí.

Muž z bavorské CSU tehdy na Američany zapůsobil svým šarmem a vtipnými poznámkami, které pomohly "rozředit" někdy dusnou atmosféru za jednacím stolem. Například větou, že anglicky vůbec neumí, ale o to lepší má přízvuk.

Waigela tehdy ke spolupráci na vyšetřování korupční aféry vyzvalo samotné ministerstvo spravedlnosti USA. Siemens koncem roku 2008 Waigelovou zásluhou vyvázl s pokutou 1,6 miliardy dolarů a vyhnul se soudnímu procesu, jenž mohl mít mnohem horší důsledky.

"V USA nyní potřebujeme zřídit něco jako post ministra zahraničí," sdělil listu Süddeutsche Zeitung nejmenovaný zdroj z Volkswagenu.

Za tímto plánem stojí Christine Hohmannová-Dennhardtová, nová členka představenstva VW a bývalá sociálnědemokratická politička. V koncernu od počátku letošního roku odpovídá za "právo a integritu", což je nová funkce.

To znamená, že má na starosti také choulostivé kauzy spojené s nekalými praktikami v byznysu. Je to práce, kterou vykonávala u předchozího zaměstnavatele - společnosti Daimler.

 

Právě se děje

Další zprávy