Kdo stojí za kupcem Avastu? Češi ho znají spíše jako Symantec, původně měl překládat

Ekonomika Ekonomika
12. 8. 2021 11:55
Americký gigant NortonLifeLock s tržní hodnotou 16 miliard dolarů, jenž kupuje tuzemskou firmu Avast, není na poli kybernetické bezpečnosti neznámým hráčem. Také čeští uživatelé si firmu, která na trhu funguje již přes tři desetiletí, mohou pamatovat spíše pod názvem Symantec. Současný název NortonLifeLock nese teprve od roku 2019.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Syntax, semantics a technology, tedy přeloženo do češtiny syntax, sémantika a technologie. Právě z kombinace těchto slov vznikla v roce 1982 v kalifornském Sunnyvale název malé společnosti Symantec.

Jejím zakladatelem je informatik Gary Hendrix. Američan se zabýval umělou inteligencí v kombinaci s lingvistikou a hodlal se zaměřit na vývoj databázových systémů a překladačů textů. Protože byl ale Hendrix daleko více vědec než obchodník, v byznysové části podniku měl značné mezery a firmu za pár let prodal firmě C&E Software.

V roce 1985 společnost uvedla na trh svůj první produkt - databázový systém Q&A, který vycházel z Hendrixovy nedokončené práce. O dva roky spustila Symantec akvizice menších softwarových firem a portofolio jejích produktů se tak postupně rozrůstalo. 

Klíčový byl ovšem pro společnost rok 1989. Tehdy Symantec uvedla své akcie na americkou technologickou burzu Nasdaq a na trh vypustila svůj první antivirový program Symantec Antivirus pro Macintosh. O pět let později Symantec koupila společnost Peter Norton Computing. Získala tím produkty, jako byl správce souborů zvaný Norton Commander používaný zejména v operačním systému DOS.

V té době se počítačové viry šířily zejména přes diskety. S expanzí osobních počítačů a především připojení k internetu v domácnostech ale ohrožení dat začalo růst. Symantec zareagovala antivirovým programem s novým názvem Norton Antivirus pro PC, který celosvětově zacílil na běžné uživatele. Na trh navíc přišla s do té doby nevídaným postupem - a to je aktualizace antivirového programu o nové definice virů on-line, což ochranu počítačů zrychlilo a zvýšilo.

Mezi největší konkurenty Symantecu se postupně zařadil například Microsoft či McAfee. Tento americký výrobce antivirového softwaru vznikl v roce 1987 a dodnes se zaměřuje na ochrany pro běžné spotřebitele.

V roce 2005 Symantec koupila za 13,5 miliardy dolarů americkou softwarovou společnost Veritas. V roce 2016 pak koupila za 2,3 miliardy dolarů (58,5 miliardy Kč) firmu LifeLock, která se zabývá ochranou před krádeží identity. 

Sekci výrobce bezpečnostního softwaru Symantec zaměřenou na podniky a úřady pak firma v roce 2019 prodala americkému výrobci čipů Broadcom. Jeho nejvýraznějšími obchodními artikly jsou nyní právě antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity.

NortonLifeLock zaměstnávala k loňskému roku asi 3700 lidí. V současnosti má 100 milionů platících uživatelů ve 150 zemích světa a patří do žebříčku nejlepších světových firem Fortune 500.

V uplynulém finančním roce činily tržby společnosti zhruba 2,55 miliardy dolarů, což bylo asi o dvě procenta více než v roce 2020. Čistý zisk dosáhl 886 milionů dolarů oproti 576 milionům v předchozím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy