Každá pátá česká firma už musela řešit nedostatek vody. Sucho začíná omezovat provoz

ČTK ČTK
10. 6. 2019 13:58
Pětina z českých malých a středních firem a podnikatelů, pro jejichž činnost je voda důležitá, už musela řešit problémy s jejím nedostatkem. Zhruba tři procenta firem pak musela kvůli chybějící vodě omezit nebo zastavit provoz, uvedli zástupci firem v průzkumu ČSOB, zahrnujícím 400 středních a malých společností a živnostníků ze všech oborů podnikání.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Vocelka

Na plynulém a bezpečném zásobování vodou jsou závislé zejména stavební firmy, velkoobchodní a maloobchodní společnosti, opraváři motorových vozidel, firmy působící v zemědělství a hotely a penziony. Poslední roky voda v přírodě ubývá a deficit půdní vláhy podle projektu Intersucho zasahuje většinu území.

"Potíže s vodou již řešila každá pátá firma. Pro podniky to znamená starosti navíc a dodatečné náklady. Varovné je, že část firem musela už i přerušit svou činnost," uvedl výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Problém s vodou zaskočil například krkonošský penzion Modrý Pavilon, kterému najednou téměř vyschnul vlastní vrt. "Abychom zajistili dostatek vody pro naše hosty, tak musí manžel jezdit ob den, někdy ale i každý den, pro vodu do města," popsala majitelka penzionu Lenka Ivanovská.

Podobné případy se množí a stále více firem a podnikatelů musí urychleně zajišťovat náhradní zdroj nebo dodávku vody, obnovovat staré studny, hledat nové zdroje nebo využívat dešťovou vodu.

Téměř dvě pětiny zástupců oslovených firem dále uvedlo, že se jim meziročně zvyšují platby na vodu. Polovina z těchto podnikatelů zaznamenala růst výdajů o deset až dvacet procent. Sdružení vodovodů a kanalizací odhadlo růst cen v letošním roce proti roku 2018 o 3,2 procenta.

"Příčiny tohoto růstu hledejme primárně v růstu cen základních vstupů pro vodárenství, meziroční skokové navýšení cen energií, růst cen chemikálií a nejvíce pak v růstu mezd zaměstnanců vodárenských společností," doplnil Manda.

Téměř třetina z oslovených malých a středních firem přiznala rostoucí spotřebu vody. U většiny respondentů ale využívání vody při podnikání stagnovalo.

Přes deštivý květen zůstává deset procent území Česka vystaveno extrémnímu zemědělskému suchu, což je nejhorší stupeň ze šesti. Dalších šest procent území trpí výjimečným suchem.

Zatímco se situace částečně zlepšila na Moravě, velký nedostatek vody je v Ústeckém kraji, velké části Středočeského kraje, Plzeňského kraje a Královéhradeckého kraje, částečně je zasažen i Liberecký a Pardubický kraj, uvedl koncem května portál InterSucho.

Česko bojuje se suchem, učí se zadržovat vodu. Finančně pomáhá i EU

Video: Veronika Dospělová
 

Právě se děje

Další zprávy