reklama
 
 

Výrobci tuzemského rumu by měli nahradit rizikové látky, říká Jurečka po jednání v Bruselu

AKTUALIZOVÁNO 26. 9. 2017
Výrobci by se měli zaměřit na to, jak nahradit rizikové látky, které jsou v rumové tresti obsaženy. Řekl to ministr zemědělství Marian Jurečka po jednání v Evropské komisi. Studie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin identifikovala tři látky, které mohou narušit genetický materiál živých buněk.
Doporučujeme

Brusel - Výrobci rumové tresti, která podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) obsahuje některé rizikové látky, by se měli zaměřit na jejich nahrazení bezpečnějšími látkami při zachování tradičního aroma i chuti.

Novinářům to po svém dnešním jednání v Evropské komisi řekl ministr zemědělství Marian Jurečka s tím, že o věci hodlá jeho úřad s výrobci diskutovat. Jurečka upozornil, že o konci desetileté výjimky výrobci věděli, a je tak otázkou, zda se na přicházející změnu připravovali.

Studie EFSA v takzvaném rumovém éteru identifikovala tři látky, které mají genotoxický účinek, tedy schopnost narušit genetický materiál živých buněk. Studie vznikla na základě žádosti evropské asociace výrobců ochucovadel a posuzování se zdaleka netýkalo jen české rumové tresti.

Na seznamu látek, které se jako ochucovadla smějí v EU užívat, je asi 2500 položek. Některé další ale ještě posouzené nebyly a jejich používání je nyní umožněno přechodným obdobím končícím v roce 2018. Tam patří právě i česká rumová tresť, obecně byla ale zkoumána celá skupina aditiv používaných také například v Rakousku, Německu a Rumunsku.

"Je potřeba se podívat, zda v tom množství jsou (ony látky) opravdu nebezpečné pro člověka. Ale spíše bych po dnešním jednání viděl cestu v zaměření se na to, jestli ty látky nemůžeme nahradit bezpečnějšími a lepšími," poznamenal dnes Jurečka.

Podle vyjádření Potravinářské komory ČR z minulého týdne už Evropská komise o zákazu rumové tresti prakticky rozhodla, a pokud nenastanou změny, začne zákaz platit v dubnu příštího roku. Podle komory vědecký závěr EFSA pouze upozorňuje na přítomnost látek, které jsou i v jiných potravinách.

Podle Evropské komise se ale o věci nyní dál jedná na expertní úrovni a rozhodnutí je otevřené až do dubna, kdy desetiletá lhůta vyprší.

autor: ČTK

Související

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    Komerční sdělení
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama