Brusel - Výrobci rumové tresti, která podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) obsahuje některé rizikové látky, by se měli zaměřit na jejich nahrazení bezpečnějšími látkami při zachování tradičního aroma i chuti.
Novinářům to po svém dnešním jednání v Evropské komisi řekl ministr zemědělství Marian Jurečka s tím, že o věci hodlá jeho úřad s výrobci diskutovat. Jurečka upozornil, že o konci desetileté výjimky výrobci věděli, a je tak otázkou, zda se na přicházející změnu připravovali.
Studie EFSA v takzvaném rumovém éteru identifikovala tři látky, které mají genotoxický účinek, tedy schopnost narušit genetický materiál živých buněk. Studie vznikla na základě žádosti evropské asociace výrobců ochucovadel a posuzování se zdaleka netýkalo jen české rumové tresti.
Na seznamu látek, které se jako ochucovadla smějí v EU užívat, je asi 2500 položek. Některé další ale ještě posouzené nebyly a jejich používání je nyní umožněno přechodným obdobím končícím v roce 2018. Tam patří právě i česká rumová tresť, obecně byla ale zkoumána celá skupina aditiv používaných také například v Rakousku, Německu a Rumunsku.
"Je potřeba se podívat, zda v tom množství jsou (ony látky) opravdu nebezpečné pro člověka. Ale spíše bych po dnešním jednání viděl cestu v zaměření se na to, jestli ty látky nemůžeme nahradit bezpečnějšími a lepšími," poznamenal dnes Jurečka.
Podle vyjádření Potravinářské komory ČR z minulého týdne už Evropská komise o zákazu rumové tresti prakticky rozhodla, a pokud nenastanou změny, začne zákaz platit v dubnu příštího roku. Podle komory vědecký závěr EFSA pouze upozorňuje na přítomnost látek, které jsou i v jiných potravinách.
Podle Evropské komise se ale o věci nyní dál jedná na expertní úrovni a rozhodnutí je otevřené až do dubna, kdy desetiletá lhůta vyprší.