Irsko se odvolá proti daňovému rozhodnutí Bruselu vůči Applu, rozhodla vláda

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 9. 2016 16:50
Irská vláda podá k soudu EU odvolání proti rozhodnutí Evropské komise ohledně údajného daňového zvýhodňování americké technologické společnosti Apple. Koaliční vláda se ve prospěch odvolání rozhodla na své páteční schůzce. Rozhodnutí nakonec podpořili i nezávislí členové vlády, kteří vůči němu měli zpočátku námitky. Samotní obyvatelé Irska nemají podle agentury Reuters na rozhodnutí Komise jednotný názor.
Apple. Ilustrační foto.
Apple. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Dublin – Irská vláda podá k soudu EU odvolání proti rozhodnutí Evropské komise (EK) ohledně údajného daňového zvýhodňování americké technologické společnosti Apple. Koaliční vláda se ve prospěch odvolání rozhodla na své páteční schůzce. Současně se zavázala, že provede nezávislou kontrolu systému firemních daní, který Irsko uplatňuje.

Komise v úterý rozhodla, že Irsko řadu let poskytovalo společnosti Apple státní pomoc v podobě neoprávněných daňových výhod, a firma by tak měla na daních do irské státní pokladny doplatit až 13 miliard eur (zhruba 350 miliard Kč) plus úroky.

Rozhodnutí nakonec podpořili i nezávislí členové vlády, kteří proti němu zpočátku měli námitky. Vláda nechá své rozhodnutí schválit parlamentem, řekl mluvčí vlády. Parlament by o rozhodnutí vlády měl jednat příští týden ve středu. S dovoláním proti rozhodnutí Bruselu souhlasí hlavní irská opoziční strana Fianna Fáil, takže vládní rozhodnutí by mělo snadno získat parlamentní podporu.

Vláda dnes také uvedla, že přezkoumá systém daní právnických osob. Přezkum má posoudit, jaké daně nadnárodní společnosti v Irsku platí a jaké by platit měly, uvedl státní ministr pro vzdělávání John Halligan. Ten patří do skupiny pěti zákonodárců, jejichž počáteční obavy rozhodnutí o odvolání zpozdily. O detailech postupu při přezkoumávání systému se bude rozhodovat v příštích dnech.

Úterní verdikt antimonopolního orgánu komise ostře kritizoval irský ministr financí Michale Noonan i šéf Applu Tim Cook. Cook rozhodnutí označil za "politickou hovadinu" a snahu přesunout do Evropy daně, které by měly být placeny v USA. Apple již v úterý oznámil, že se proti rozhodnutí Evropské komise odvolá. Irská vláda jednala o odvolání už ve středu, tehdy se ale ještě nedohodla.

Samotní obyvatelé Irska nemají podle agentury Reuters na rozhodnutí komise jednotný názor. Mnozí si uvědomují, že dlouhodobá prosperita země je založena na otevřenosti vůči zahraničním investorům, jiní by byli raději, kdyby se vláda nevzdávala peněz, které by podle rozhodnutí Komise měla na Applu vymoci.

Noonan už v úterý zdůraznil nutnost bránit integritu irského daňového systému a daňové jistoty pro podnikatele. Připomněl také, že daňové otázky jsou v kompetenci členských zemí Unie. Irsko důrazně tvrdí, že Apple zaplatil plnou výši daní a vláda mu žádnou státní pomoc neposkytovala.

Pro Apple bylo rozhodnutí o odvolání jasné, protože firma tím brání své zájmy. Pro irskou koaliční vládu ale rozhodování v této věci nebylo vůbec jednoduché. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) už dříve upozornila, že rozhodnutí Evropské komise by mohlo pomoci výrazně snížit zadlužení Irska, ale mohlo by také podkopat pozici irské vlády. "Částka 13 miliard eur není pro ekonomiku velikosti Irska bezvýznamná," řekl zástupce agentury Moritz Kraemer. Částka odpovídá více než pěti procentům hrubého domácího produktu (HDP) Irska. Podíl dluhu Irska na HDP se nyní pohybuje kolem 94 procent.

Na druhé straně by kauza podle S&P mohla destabilizovat současnou irskou vládu. "Pokud se vláda rozhodne nepřijmout 13 miliard eur v době, kdy prohlašuje, že není dost peněz na pokrytí veřejných potřeb, mohlo by ji to poškodit v očích veřejnosti, což by oslabilo její pozici," řekl Kraemer.

 

Právě se děje

Další zprávy