Doplatit daně? Požadavky Evropské komise jsou podle Applu politicky motivované

ČTK ČTK
1. 9. 2016 14:20
Šéf společnosti Tim Cook si nebral servítky a obvinění Komise označil za "politickou hovadinu". Věří v úspěch odvolání, které hodlá podat.
Tim Cook (ilustrační foto)
Tim Cook (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Dublin/Brusel – Požadavek Evropské komise, aby americká technologická společnost Apple doplatila Irsku na daních až 13 miliard eur (zhruba 350 miliard korun), je politicky motivovaný. Uvedl to šéf firmy Tim Cook v rozhovoru s irským listem Independent. Evropská komise však toto tvrzení odmítla.

Komise přišla s požadavkem na doplacení daní v úterý. Irsko podle ní po řadu let poskytovalo společnosti Apple neoprávněné daňové výhody. Cook si v rozhovoru nebral servítky a obvinění Komise označil za "politickou hovadinu". "Domnívám se, že tu jde o touhu přesunout daně, které by měly být placeny v USA, do Evropy," prohlásil šéf Applu.

Jedním z důvodů, proč se stal terčem Komise právě Apple, by podle Cooka mohla být antiamerická nálada v Evropě. "Jsem přesvědčen, že to bylo politicky motivované rozhodnutí. Neopírá se o zákony ani o fakta," řekl šéf Applu.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová však Cookova tvrzení odmítla. Rozhodnutí Komise je podle ní založeno na faktech a údajích, které poskytl sám Apple.

Apple již v úterý oznámil, že se proti rozhodnutí Evropské komise odvolá. Odvolání chce podat také irský ministr financí Michael Noonan, irská vláda se však na středečním jednání nedokázala na postupu v této kauze dohodnout.

Cook uvedl, že Apple bude s Irskem spolupracovat ve snaze o zrušení rozhodnutí Komise. V rozhovoru s irskou rozhlasovou stanicí RTE vyjádřil přesvědčení, že odvolání bude úspěšné.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová dnes uvedla, že tento měsíc bude o daňových otázkách kolem Applu jednat s americkým ministrem financí Jackem Lewem.

 

Právě se děje

Další zprávy