Instituce baťovsky zneužívají systém zakázek malého rozsahu. Koruna je dělila od výběrového řízení

ČTK ČTK
28. 2. 2018 16:40
Smlouvy, jejichž hodnota se pohybovala pod dvěma miliony uzavíraly statutární města, nemocnice, státních podniků nebo příspěvkové organizace.
Prostor pro korupci. (ilustrační foto)
Prostor pro korupci. (ilustrační foto) | Foto: ČTK

Praha - V registru smluv lze v období od 1. června 2016 do 15. února 2018 identifikovat téměř 450 smluv, jejichž hodnota se pohybuje v rozmezí 1 999 000 korun a 1 999 999 korun.To představuje za sledované období objem veřejných prostředků přesahující 895 milionů korun bez DPH.

Polovinu z nich má na svědomí příspěvková organizace Vojenská lázeňská a rekreační zařízení, jejímž zřizovatelem je ministerstvo obrany.Dnes to sdělila česká Transparency International (TI).

Smlouvy, které jsou pouhou korunu pod limitem pro povinnost výběrového řízení, jsou často nástrojem pro obcházení zákona o zadávání veřejných zakázek, uvádí TI.

"Cena zakázky těsně pod hranicí dvou milionů vzbuzuje vždy velké pochybnosti. Zadavatel tím buď říká, že u jedné separátní zakázky účelově nastavuje předpokládanou hodnotu, nebo že stejně účelově dělí větší zakázku do více menších," komentoval čísla právník TI Petr Leyer.

Obojí má podle něj stejný efekt - vyhnutí se striktnějšímu režimu zadávání podle zákona o veřejných zakázkách. Tím se otvírá prostor pro netransparentnost a nehospodárnost, dodal. Zároveň TI ale podotýká, že ne všechny smlouvy jsou "podezřelé", neboť například u smluv na stavební práce je limit šest milionů korun.

Balancování na hraně dvoumilionové hranice není podle TI fenoménem pouze specifické oblasti. Smlouvy, jejichž hodnota se pohybovala pod dvěma miliony uzavíraly statutární města, nemocnice, státních podniků nebo příspěvkové organizace.

Největším rekordmanem zkoumaného souboru je příspěvková organizace Vojenská lázeňská rekreační zařízení, tzv. Volareza, jejímž zřizovatelem je ministerstvo obrany.

V daném období bylo nalezeno 221 smluv v celkové hodnotě téměř 442 milionů Kč bez DPH. Smlouvy na dodávky nejrůznějšího zboží a služeb od piva po rybí prsty měly hodnotu buď 1 999 000 korun (142 smluv) či 1 999 999 Kč (79 smluv).

Z dat je podle TI patrné, že Volareza v některých případech zadávala rámcovou smlouvu na stejné zboží, stejnému dodavateli, navíc ve shodném časovém období a za shodnou cenu. "Tyto smlouvy tak nesou všechny znaky umělého rozdělování zakázek, a to jak v čase, místě, tak v předmětu plnění," míní TI. Vyjádření ministerstva obrany ČTK zjišťuje.

Počty uzavřených smluv těsně pod dvěma miliony korun v období od 1. června 2016 do 15. února 2018:

Instituce Počet
Vojenská lázeňská a rekreační zařízení 221
Armádní Servisní 14
Fyzikální ústav Akademie věd ČR 13
Generální ředitelství cel 10
Psychiatrická léčebna Šternberk 8
 

Právě se děje

Další zprávy