ČOI kontroluje i zboží, které se prodává na Facebooku. Odhalila nebezpečný dudlík

ČTK ČTK
12. 11. 2018 17:26
Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) v Ústí nad Labem objevili nebezpečný dudlík. Prodejkyně jej nabízela přes Facebook. Výrobek lze rozlomit na ostré části a pro dítě představuje vážné riziko. Česká obchodní inspekce zakázala dudlík vystavovat, nabízet nebo jakkoliv uvádět na trh. Řekla ředitelka ústecké ČOI Renata Linhartová.
Stažený výrobek.
Stažený výrobek. | Foto: ČOI

"Uvolněné malé části, pokud by byly vdechnuty, představují pro nejmenší děti závažné riziko udušení. Také může případně vzniknout poškození trávicího traktu, pokud by odlomené části byly polknuty," uvedla Linhartová.

Inspektoři objevili dětské šidítko a klip na Facebooku. V anonymitě jej pořídili a nechali provést testy, které sledují bezpečnostní parametry z pohledu požadavků na šidítka pro kojence a z pohledu požadavků na držáky k nim.

Výrobek ve sledovaných parametrech nevyhověl. "Je nepřípustné, aby na šidítku byl jakýkoli předmět připevněný lepidlem. Rovněž je nepřípustné, aby byl na výrobku tvar, který je možné oddělit nebo rozlomit na více částí," uvedla ředitelka.

Výrobek nevyhověl ani ve sledovaných parametrech na držáky. Délka pásku není v souladu s požadavky normy. Soudržnost doplňkových částí je nedostatečná. Při případném vzniku malých částí může nastat pro kojence riziko spolknutí.

Pokutu za prodej nebezpečného výrobku inspektoři zatím kontrolované osobě z Ústecka neuložili. Vše se teprve bude řešit ve správním řízení.

Zboží na Facebooku a jiných sociálních sítích nebo na internetu v současnosti inspektoři běžně sledují. "Snažíme se jít s dobou a zajišťovat všechny cesty, jakými se zboží ke spotřebiteli dostává," řekla ČTK ředitelka ústecké ČOI. Práce mají podle ní inspektoři dost nejen před Vánocemi, ale po celý rok.

 

Právě se děje

Další zprávy