Bez práce je nejméně lidí za posledních 19 let. Počet volných míst dál roste

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 12. 7. 2017 9:50
Bez práce je necelých 300 tisíc lidí. Nezaměstnanost na konci června tak klesla na rovná čtyři procenta. Plná zaměstnanost se bude i nadále projevovat v tlacích na růst mezd, říká ekonom.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Praha - Česko má nejméně lidí bez práce za posledních devatenáct let. Na konci června bylo na úřadech práce 297 439 uchazečů o zaměstnání, což je téměř o 87 tisíc méně než před rokem.

Nezaměstnanost tak klesla na rovná čtyři procenta, tedy přesně tam, kde ji čekali analytici oslovení v průzkumu Aktuálně.cz. Česko má nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii.

"Daří se snižovat i počet dlouhodobě nezaměstnaných. Jen za uplynulý rok klesl v meziročním srovnání podíl těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, o 3,3 procenta. Ve srovnání s rokem 2015 pak zaznamenáváme pokles o 7,4 procenta," vyzdvihuje generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Na nový rekord vystoupal počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich v červnu nabízeli prostřednictvím Úřadu práce ČR 183 500.

"Data potvrdila napjatou situaci na trhu práce, česká ekonomika čelí nedostatku pracovníků, kvalifikovaných i nekvalifikovaných. Plná zaměstnanost se bude i nadále projevovat v tlacích na růst mezd," říká Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

Očekává, že po prázdninách bude nezaměstnanost dále klesat. O prázdninách by měl míru nezaměstnanosti na současné úrovni udržet příchod čerstvých absolventů na trh práce.

Velmi nízká nezaměstnanost a tím pádem i nedostatek volných pracovníků představuje problém pro řadu podniků.

"Poptávka je především po kvalifikovaných i méně kvalifikovaných pracovnících do průmyslu či po řidičích. Na polovinu nabízených volných pracovních míst se přitom firmy spokojí s uchazeči, kteří mají jen základní vzdělání," říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 1,6 uchazeče, nejvíce na Karvinsku, a to 10,1. Během června se na úřadech práce nově zaregistrovalo 36 305 lidí, naopak 47 387 uchazečů o zaměstnání z evidence odešlo. Novou práci v červnu získalo 28 460 lidí.

Nejnižší nezaměstnanost v zemi vykazovaly ke konci června okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ, kde byla míra nezaměstnanosti 1,2 procenta, respektive 1,4 procenta. Naopak nejhorší situace z hlediska nezaměstnanosti panovala na Karvinsku (9,5 procenta) a Mostecku (devět procent).

"V ČR nadále nenajdeme jediný okres, v němž by míra nezaměstnanosti převyšovala úroveň deseti procent, což je historicky bezprecedentní situace," říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Podíl nezaměstnaných v jednotlivých okresech.
Podíl nezaměstnaných v jednotlivých okresech. | Foto: Úřad práce ČR
 

Právě se děje

Další zprávy