IBM vyvinula dron, který rozpozná unavené zaměstnance a doručí jim kávu

ČTK ČTK
24. 8. 2018 13:20
Technologická společnost IBM si nechala patentovat bezpilotní letounek. Má senzory na snímání zorniček, krevního tlaku a výrazu zaměstnanců. Unaveným pracovníkům dopraví kávu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Washington - Americká technologická společnost IBM si nechala patentovat dron, který dokáže rozpoznat únavu a následně doručit člověku kávu. Zda se bude stroj prodávat, zatím není jasné. Informoval o tom britský zpravodajský server BBC.

Bezpilotní letounek byl patentován v USA jako zařízení, které umí rozpoznat únavu zaměstnance v kanceláři a doručit mu šálek kávy. Pro představivost, podle jednoho z nákresů zařízení vypadá jako malý vrtulník, který má ke spodní části připevněné lanko s držákem na kávu.

Při doručení kávy dotyčnému se lanko odvine od dronu směrem dolů, což umožní snazší uchopení šálku s nápojem. Patent nicméně popisuje různé varianty způsobu doručení kávy. V dalších uvedených příkladech může dron například nalít kávu do šálku zaměstnance nebo ji doručit v nádobě v sáčku, aby se nevylila.

Zároveň by dron mohl podle IBM být vybaven senzory snímajícími rozšíření zorniček zaměstnance, krevní tlak a výraz tváře a na základě toho vyhodnotit, zda je daný člověk unavený. Alternativně bude možné dron s kávou přivolat zamáváním.

Velké technologické společnosti si produkty nechávají často patentovat za tisíce dolarů, a to i v případech, kdy se nechystají předmět prodávat, připomíná BBC. Zda bude IBM patentovaný dron nabízet zákazníkům, společnost zatím nesdělila.

IBM byla dříve lídrem ve výrobě stolních počítačů a mainframů, v uplynulých letech se ale zaměřila spíše na software a umělou inteligenci; letos v červenci například představila zařízení, které dokáže debatovat s lidmi.

 

Právě se děje

Další zprávy