Zlevňování hypoték zabralo. Trh se pomalu zvedá, ceny vyhnaly průměrný úvěr na rekord

Olga Skalková Olga Skalková
17. 7. 2019 0:00
Prudký propad hypotečního trhu, ke kterému došlo v prvním čtvrtletí letošního roku, se v posledních třech měsících zmírnil. Bankám přibyli klienti a vzrostly i objemy nových úvěrů. I tak je ale výpadek v letošním prvním pololetí stále výrazný, přestože úrokové sazby klesly z lednových tří procent na 2,76 procenta v červnu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Podle statistiky Hypoindex, kterou pravidelně zveřejňuje společnost Fincentrum, si během prvních šesti měsíců vzalo nový úvěr na bydlení 36 874 lidí, kterým banky rozpůjčovaly 83,6 miliardy korun. V meziročním srovnání však klesl počet nových klientů skoro o čtvrtinu a objemy hypoték o pětinu. Průměrné úrokové sazby bank přitom stále padají, zatímco v květnu se dostaly na 2,8 procenta, podle aktuálního hypoindexu už leží ještě o čtyři bazické body níže.

Vývoj úrokové sazby u hypoték.
Vývoj úrokové sazby u hypoték. | Foto: Hypoindex

Čísla za červen tak ukazují zatím nejlepší letošní výsledek. Hypotéku si v bance sjednalo 7119 klientů a celkově šlo o 16,5 miliardy korun.

"Pokračující akční nabídky přilákaly zatím nejvyšší počet zájemců o hypoteční úvěr v tomto roce. I tak se však jedná o objem obvyklý pro slabší měsíce v minulých letech. Výsledky Fincentrum Hypoindexu potvrzují, že růst cen nemovitostí se prozatím nezastavil. Průměrná výše hypotečního úvěru poprvé překonala hranici 2,3 milionu korun," uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik poradenské společnosti Fincentrum.

Statistika také ukazuje, že v druhém čtvrtletí zájem klientů o hypotéky ožil. Zatímco během prvních tří měsíců klesl hypoteční trh meziročně skoro o 30 procent, ve druhém čtvrtletí se tempo poklesu zpomalilo na zhruba 12 procenta. Bankéři tak hodnotí výsledek jako dobrý.

"V kontextu všech regulací hodnotíme vývoj pozitivně. V prvním kvartálu byl pokles velmi významný, ale byl ovlivněn předzásobením klientů na konci roku 2018. V posledním čtvrtletí se pokles hypoték začal stabilizovat. Myslíme si, že druhý kvartál ukázal, jaká může být 'standardní' velikost hypotečního trhu," říká Petra Kopecká, mluvčí Raiffeisenbank.

Naráží tím na to, že v prvním čtvrtletí banky čelily dopadům posledního zpřísnění hypoték Českou národní bankou. Už dříve banky většině klientů nemohly půjčit na víc než 80 procent hodnoty pořizované nemovitosti, od října platí přísnější pravidla, i co se týče minimálního příjmu pro získání požadované hypotéky.

Mnoho zájemců o vlastní bydlení se proto snažilo hypotéku sjednat dříve, než začala nová pravidla platit, což podle bank způsobilo i prudké ochlazení zájmu v prvních měsících letošního roku.

O nastartování zájmu hypoték se postaraly i samy banky. "Zmírnění meziročního poklesu hypoték ve druhém čtvrtletí je dáno zejména snížením úrokových sazeb a zvýšeným zájmem klientů o financování bydlení," říká Pavel Zúbek, mluvčí Komerční banky. Za posledních šest měsíců úrokové sazby klesly z lednových tří procent na 2,76 procenta v červnu.

Podle analytiků mohou hypotéky ještě o něco zlevnit. Konkurence se letos "pere" o menší koláč nových úvěrů a banky budou o klienty tvrději soutěžit na úkor své marže. Akční nabídky zvýhodněných sazeb budou proto pokračovat i během léta. Banky tradičně dopředu takové zlevnění neavizují kvůli konkurenci, ale z jejich vyjádření vyplývá, že zájemci se rozhodně brzy nemusí obávat zvýšení sazeb.

"V tuto chvíli úpravu hypotečních sazeb neplánujeme, nicméně situaci na trhu neustále monitorujeme," říká Lukáš Kropík z tiskového oddělení České spořitelny, která je druhým největším hráčem hypotečního trhu.

"Marže hypoték jsou na velmi nízké úrovni, z toho důvodu se nějaké významné snižování sazeb očekávat nedá. Sazby budou stagnovat kolem současné úrovně," tvrdí mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Přes oživení zájmu o hypotéky v posledních třech měsících bude letošní celoroční výsledek horší než loni, kdy banky na těchto úvěrech rozpůjčovaly více než 218 miliard korun. Byl to druhý nejlepší výsledek v historii.

"Očekáváme, že objem nových hypoték v meziročním srovnání klesne přibližně o pětinu. Na výsledný stav bude mít samozřejmě vliv, zda dojde k zachování stávajících úrokových sazeb ze strany ČNB," dodává Kropík. Český hypoteční trh dosáhl rekordu v letech 2016 a 2017. V každém z těchto roků banky na hypotékách rozpůjčovaly shodně kolem 226 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy