Honeckerova jachta je na prodej, vozil na ní třeba Castra

ČTK ČTK
10. 6. 2014 10:21
Jachta, která sloužila Německé demokratické republice, je v aukci na prodej za 200 000 eur.
Vklajka NDR.
Vklajka NDR. | Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Jachta, kterou využíval vůdce někdejší komunistické Německé demokratické republiky Erich Honecker, je na prodej. Má být nabídnuta v aukci za vyvolávací cenu 200 000 eur (téměř 5,5 milionu korun), informoval bulvární deník Bild.

K mání je podle Bildu "první státní jachta NDR". Téměř 36 metrů dlouhá loď za sebou má zajímavou minulost. Honecker, jenž zemřel v roce 1994, na ni pozval například kubánského vůdce Fidela Castra nebo nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu.

Po několika střídáních majitelů patřilo plavidlo pod změněným jménem Vineta mnoho let majiteli loděnic Detlefu Hegemannovi. Nyní je součástí insolvenčního řízení ve společnosti P+S-Werften. "Je to krásná loď s dlouhou tradicí a prominentními předešlými majiteli," láká potenciální zájemce správce konkurzní podstaty, firma Brinkmann.

Jachta byla postavena na příkaz prezidenta NDR Wilhelma Piecka v berlínském podniku VEB Yachtwerft a na vodu byla spuštěna v roce 1952. Pojmenována byla po vojákovi Albinu Köbisovi, jenž byl popraven ve svých 24 letech kvůli účasti na vzpouře za 1. světové války.

Východoněmecká vláda byla majitelem lodi až do roku 1990. Po znovusjednocení Německa sloužila berlínské říční policii pod novým jménem Freundschaft (Přátelství). Znovu byla překřtěna v roce 1995, kdy dostala jméno La Belle (Kráska). Poté byla využívána jako hausbót.

 

Právě se děje

Další zprávy