Češi by chtěli víc částečných úvazků, firmy je nabízejí málo

ČTK ČTK
7. 9. 2014 21:45
V Evropské unii se průměrný podíl částečných úvazků pohybuje okolo 20 procent. V Česku však činí podíl nově příchozích zaměstnanců pracujících na částečný úvazek necelých šest procent.
Práce z domova se stává stále běžnějším způsobem zaměstnání.
Práce z domova se stává stále běžnějším způsobem zaměstnání. | Foto: Thinkstock

Praha - Rostoucí poptávka po částečných pracovních úvazcích nenachází u českých zaměstnavatelů adekvátní odezvu. Situace se lepší, ale jen nepatrně, vyplývá z poznatků personální agentury Grafton Recruitment. Česko patří mezi země s nejnižším podílem pracujících na částečný úvazek v rámci celé EU.

Dostupné údaje Eurostatu ukazují, že ve vyspělých státech se průměrný podíl částečných úvazků pohybuje kolem jedné třetiny a v samotné EU okolo 20 procent. V Česku činí podíl nově příchozích zaměstnanců pracujících na částečný úvazek necelých šest procent.

"Nabídka práce na částečný úvazek je u nás naprosto nedostatečná," uvedla Jitka Součková z Grafton Recruitment. Stav se podle ní postupně lepší, ale jen velmi nepatrně, což neodpovídá možnostem, které takový způsob zaměstnávání firmám i jejich zaměstnancům nabízí. Navíc poptávka po zkrácených úvazcích stále roste, meziročně zhruba o pět procent, dodala.

Plus pro matky i studenty

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že právě díky šanci pracovat na částečný úvazek nepřicházejí matky na mateřské o potřebné návyky a znalosti a zaměstnavatelé v nich získávají zaměstnance s velkým potenciálem.

Stejným přínosem mohou být pro firmy i cílevědomí studenti, kteří prací na částečný úvazek zlepšují své šance najít po absolvování v rámci organizace kvalitní místo. Pro společnost může být důležitá i kontinuita a zkušenost, kterou je schopen zajistit kvalitní zaměstnanec v důchodovém věku, který si chce prací na částečný úvazek přivydělat.

"Firmy se v případě zaměstnání na částečný pracovní úvazek nejčastěji obávají zvýšené administrativy a případně i omezeného pracovního využití dotyčných zaměstnanců. Ti zase mívají obavy z toho, že budou muset pracovat stejně jako při plném úvazku, ale za nižší plat a také jim vadí, že nemají nárok na žádné benefity," shrnula nejčastější výtky proti práci na částečný úvazek Součková.

Náhrada: home office

Tuzemské firmy řeší podle ní danou problematiku spíše tím, že stále častěji poskytují zaměstnání formou takzvaného home office. Zkrácené úvazky se v ČR nejčastěji nabízí na administrativních pozicích, v oblasti účetnictví či v zákaznických centrech.

Grafton Recruitment registruje, že práce z domova je nyní díky změnám v pracovních pozicích a nástupu nových technologií považována za stále běžnější způsob zaměstnání.

Agentura soudí, že se tento způsob bude dále rozvíjet. Mezi profese, které nejčastěji využívají home office, nyní patří informatici, především programátoři, ale tradičně i obchodní zástupci. V některých případech je home office poskytován jako zaměstnanecká výhoda.

 

Právě se děje

Další zprávy