Google dostal pokutu 38 miliard. Internetový gigant opět zneužil postavení na trhu

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 3. 2019 13:29
Americký internetový gigant Google dostal již třetí pokutu od Evropské komise za zneužívání svého postavení na trhu. Google má zaplatit 1,49 miliardy eur (38,2 miliardy korun) kvůli omezování konkurentů na trhu s internetovou reklamou, oznámila ve středu EK.
Foto: Reuters

"Dnešní rozhodnutí je o tom, jak Google zneužíval dominantního postavení, aby zabránil internetovým stránkám používat jiné zprostředkovatele než platformu AdSense," uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Google upevňoval své dominantní postavení na trhu s internetovým vyhledáváním reklamy a chránil se před konkurencí, když pro stránky využívající jeho službu AdSense ve smlouvě stanovil omezení bránící konkurentům umísťovat na těchto stránkách jejich reklamy. To je podle antimonopolních pravidel EU nezákonné.

"Všichni se shodneme na tom, že zdravé a prosperující trhy jsou v zájmu nás všech. V reakci na obavy Komise jsme v našich produktech už provedli celou řadu změn a během několika následujících měsíců budeme přinášet další aktualizace, které v Evropě ještě více zviditelní naše konkurenty," reagovala mluvčí české pobočky Googlu Alžběta Houzarová.

Toto chování trvalo více než deset let a odpíralo dalším společnostem možnost konkurence na základě zásluh a inovací, dodala Vestagerová. Inzerenti a majitelé stránek tak měli menší výběr a zřejmě i museli platit vyšší ceny, které se nakonec promítli do cen konečným spotřebitelům.

Loni komise vyměřila Googlu rekordní pokutu 4,34 miliardy eur za zneužívání dominantní pozice operačního systému Android. V roce 2017 dostal americký podnik od komise pokutu 2,42 miliardy eur za zvýhodňování své služby pro porovnávání obchodních nabídek.

Další obří pokutu od Evropské komise dostaly v roce 2016 například společnosti MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco a DAF za kartelovou dohodu velkých výrobců nákladních automobilů. Firmy zaplatily 2,93 miliardy eur. Pokuta se netýkala MAN, který věc oznámil.

Na konci roku 2012 dostalo od EK pokutu 1,41 miliardy eur sedm mezinárodních firem, včetně Philips a LG Electronics, kvůli kartelu v oblasti katodových zářivek mezi lety 1996 a 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy