Firmám končí termín pro změnu smluv podle nového zákoníku

Ekonomika Ekonomika
30. 6. 2014 19:15
S povinnou změnou mají firmy značné výdaje, přitom jim sama o sobě nepřináší žádnou přidanou hodnotu.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Na přelomu června a července končí lhůta, během níž měly obchodní společnosti změnit své zakladatelské dokumenty tak, aby byly v souladu s novým občanským zákoníkem a zákonem o obchodních korporacích. Nový kodex soukromého práva i nástupce obchodního zákoníku jsou účinné od začátku letošního roku, firmám teď končí půlroční přechodné období.

Změny se týkají společenských smluv společností s ručením omezeným, stanov akciových společností, stejně jako podobných základních dokumentů družstev a dalších obchodních společností. Například základní firemní dokument společnosti s ručením omezeným musí nově obsahovat i určení druhů podílů každého společníka a práv či povinností s nimi spojených, výši vkladu nebo vkladů připadajících na podíl a dále počet jednatelů.

Společnosti by měly upravit i smlouvu o výkonu funkce statutárního orgánu a o jeho odměně - jinak platí, že výkon funkce jednatele je bezplatný.

Sankce hned od července nehrozí

Podle informací ČTK nestihne změny uskutečnit až třetina obchodních společností, další odhady hovoří o „desítkách procent“. Firmám, které do konce termínu nepodají k soudu podklady do Sbírky listin obchodního rejstříku, však zatím v praxi nic nehrozí.

Rejstříkový soud by je nejdříve měl bez sankce vyzvat ke splnění povinnosti a stanovit jim přiměřenou lhůtu k nápravě. Až poté hrozí, že soud takovou společnost zruší a nařídí její likvidaci.

Ani ministerstvo spravedlnosti nepředpokládá, že by v nejbližších měsících rejstříkové soudy uplatňovaly v těchto případech sankce. Po jednání s novým prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým to uvedla ministryně spravedlnosti Helena Válková. Soudy zřejmě zatím budou mít plno práce se samotným zapsáním změn. Nejvíce jich čeká na Městský soud v Praze, u něhož je zapsána téměř polovina tuzemských firem.

Značné výdaje bez pozitiv

Hospodářská komora připomíná, že firmy mají s revizí dokumentů výdaje, které jsou zvláště pro malé a střední podnikatele nezanedbatelné.

„Přestože mnohé společnosti případně sáhnou k rizikovější variantě úpravy dokumentů bez využití služeb odborníků, zejména advokátů, ani tak se nevyhnou dodatečným nákladům za služby notáře. Povinná změna jim nepřináší sama o sobě žádnou přidanou hodnotu, nechtějí-li tito podnikatelé zároveň podřídit své společenské smlouvy zákonu o obchodních korporacích jako celku,“ říká mluvčí komory Lenka Vodná.

 

Právě se děje

Další zprávy