Vraťme superhrubou mzdu i EET a vyhoďme úředníky. Experti radí, kde najít 80 miliard

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
1. 2. 2022 6:15
Nový ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) trvá na tom, že se mu oproti původnímu návrhu rozpočtu, který sestavovala předchozí vláda, podaří snížit výdaje o 80 miliard. Jenže kde škrtat a kde naopak určitě ne? Aktuálně.cz se na to zeptalo ekonomů i šéfů významných firem nebo organizací. Poradili například omezit dotace pro firmy, zrušit některé úřady nebo slevy. Pomoci však může i návrat EET.
Tomáš Prouza
Tomáš Prouza | Foto: Matej Slávik

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza - škrtejme v dotacích pro velké firmy

1. Poraďte vládě, kde ušetřit 80 miliard.

Rychle se dá ušetřit dvěma věcmi - škrty dlouhodobě neobsazených pracovních míst a škrty v dotacích pro velké firmy. Vláda ale musí velmi rychle nastartovat revizi legislativy a začít škrtat zbytečnou byrokracii. Pokud se vláda nelekne odporu úředníků, kteří budou zuby nehty bránit svou moc, dokáže ušetřit další desítky miliard státu i podnikatelům. 

Kabinet musí přemýšlet také nad příjmy - pokud by vláda například otevřela pracovní trh lidem ze zahraničí, na daňových příjmech by získala desítky miliard navíc. Chytré zvyšování příjmů je lepší cesta než jen škrty. 

2. Na čem by stát naopak za žádných okolností šetřit neměl?

Nesmí šetřit na podpoře vědy a výzkumu a na podpoře modernizace české ekonomiky. Už tak nám se zelenou i digitální transformací ujíždí vlak, a pokud nám skutečně ujede, zůstaneme montovnou Evropy. Máme přitom na mnohem víc, ale bez podpory státu to nepůjde. Stát také nesmí šetřit na podpoře nejzranitelnější části společnosti - pomoci s vysokými cenami energií, rychlejším zbavením se exekucí, kvalitou školství.

 

Právě se děje

Další zprávy