Žádný třídní boj ani revoluce. "Znuděná mládež" našla slabinu, Wall Street ale přežil

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
7. 2. 2021 6:51
Na Wall Street bylo v posledních dnech rušno. Může za to silný růst akcií firmy GameStop i dalších podniků, na které se zaměřila velká skupina drobných investorů ze sociální sítě Reddit. Podle expertů oslovených Aktuálně.cz jde ale spíš o bouři ve sklenici vody, než že by měl tento otřes pro akciový trh dalekosáhlejší následky. Podle nich také může celou situaci vyřešit zásah regulačních úřadů.
Wall Street
Wall Street | Foto: Reuters

Zásah regulačních orgánů očekává například partner poradenské společnosti Moore Czech Republic Petr Kymlička.

"Jedná se prostě o novou formu manipulace s trhem, jakých bylo (a nepochybně ještě bude) celá řada. V této souvislosti je třeba říci, že cena akcií je ovlivňována i za běžných okolností celou řadou faktorů, z nichž výsledky hospodaření dané firmy jsou sice obvykle nejdůležitějším, ale zdaleka ne jediným vlivem," uvedl pro on-line deník Aktuálně.cz.

Také podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera je namístě položit si otázku, do jaké míry byly akce drobných investorů legální. Kdyby se takto organizovaně domlouvali institucionální investoři, zřejmě by se podle něj nevyhnuli trestům za manipulaci s trhem.

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) se už nechala slyšet, že chce jednání "útočníků" posoudit. Jde o diskutující ze sociální sítě Reddit, kteří se zkoordinovali ve skupině WallStreetBets a způsobili dramatický růst cen vybraných akcií. Šlo o ty, u kterých velké fondy spekulovaly na pokles. Prudký cenový růst pak těmto fondům způsobil výrazné ztráty. 

Podrobným popisem mechanismu transakcí jsme se detailně zabývali zde.

SEC nicméně zřídka zahajuje řízení kvůli manipulaci s trhem, v posledních dvou letech tvořily jen asi pět procent všech řízení. Záležitost chce prošetřit také americká ministryně financí Janet Yellenová.

Podle Kymličky také celá událost ukazuje spíše sílu počítačově propojené komunity, nikoli trvale významný aspekt kapitálového trhu.

"Vzhledem k tomu, že akcie patří mezi více riziková, ale současně více výnosná aktiva, poptávka po nich roste. Z podstaty věci se však na dlouhodobém pojetí obchodování s akciemi nic zásadního nezmění," doplnil k tomu pro on-line deník Aktuálně.cz analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Na kauzu kolem spekulací s akciemi společností jako GameStop, BlackBerry nebo AMC Entertainment zareagovaly i některé makléřské společnosti (třeba Robinhood, jehož aplikaci velká část nakupujících používala), které se rozhodly obchody s těmito akciemi omezit. Zdůvodňovaly to ochranou svého finančního zdraví a nutností plnit požadavky regulačních orgánů. 

Podle hlavního analytika BH Securities Štěpána Křečka je otázka, zda se v budoucnu budou takové "příběhy" odehrávat na akciových trzích stále častěji. "Je možné, že po úspěchu této partizánské akce si velcí hráči již dají pozor a do útoku se vrhnou, jen když budou mít v zádech více kapitálu. Jasně se však ukazuje, že dobře koordinované malé investory není radno podceňovat. Evidentně disponují větším kapitálem, než si mnozí mysleli," míní Křeček.

Současnou situaci nazývá obchodní válkou mezi velkými institucionálními investory a malými retailovými investory, kteří se šikují přes sociální sítě. "Dosud platilo, že velcí hráči měli navrch, protože silou svého kapitálu byli schopni vytlačit malé z jejich pozic. To se však nyní změnilo. Mnoho malých investorů, kteří často obchodovali rizikově na páku, přečíslilo velké investiční fondy. Ty to nečekaly a v příběhu GameStopu přišly v průběhu ledna o 12,5 miliardy dolarů," řekl. 

Akcie společnosti GameStop, která se orientuje na prodej videoher, spotřební elektroniky a herního zboží, se na začátku roku prodávaly za zhruba 17 dolarů, minulý týden se však jejich cena vyšplhala až na 483 dolarů.

Politický přesah?

Některá zahraniční média také v souvislosti s WallStreetBets hledají paralelu k událostem z let 2011 a 2012, kdy nejen ve Spojených státech proběhla série protestů hnutí Occupy Wall Street (Okupujte Wall Street). Lidé protestovali proti sociální nerovnosti a žádali větší zdanění bohatých. Také tvrdili, že zastupují 99 procent Američanů proti jednomu procentu nejbohatších.

Skupina WallStreetBets, která stojí za masivními nákupy akcií, o sobě tvrdí, že vyrazila do boje s bohatými manažery z Wall Street a cílem je přerozdělení majetku ve světě.

Podle Pfeilera ale drobné investory motivuje zkrátka především snaha bezpracně dosáhnout závratných zisků. "Mnozí komentátoři se snaží vyzdvihovat politický přesah současných spekulací retailových hráčů. Snaží se je portrétovat jako snahu rozbít Wall Street zevnitř. Já vůči takové interpretaci zaujímám spíše skeptický postoj," komentoval to.

Video: Otřesy na Wall Street? Spikla se smečka ze sociálních sítích, otevře to trh, říká bankéř

Dá se říct, že děti z Redditu částečně převezly Wall Street, mileniálové, kteří nemohou studovat, sedí místo u Call of Duty u investicí, říká bankéř. | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy