Evropu ničí rovnostářství, píše nejbohatší Čech Kellner. Stabilní svět dle něho končí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 7. 2019 17:31
Skupina PPF jako firma nemůže a nechce vstupovat do politiky, její prací a odpovědností je dobře řídit své jednotlivé společnosti, dělat poctivě a efektivně svůj byznys a držet se při tom západních podnikatelských standardů. V úvodním slovu k výroční zprávě PPF za loňský rok to uvedl nejbohatší Čech Petr Kellner, který společnost vlastní.
Výroční zpráva společnosti PPF za rok 2018 s aktuálními fotkami nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.
Výroční zpráva společnosti PPF za rok 2018 s aktuálními fotkami nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. | Foto: Aktuálně.cz

Kellner varoval také mimo jiné před zjednodušeným viděním světa na úkor dialogu a vzájemného naslouchání.

PPF stoupl v roce 2018 čistý zisk o 25 procent na 22,2 miliardy korun. Celková aktiva skupiny se loni zvýšila na 1,16 bilionu. Kellner k výsledkům uvedl, že má radost, čeho se spolupracovníky za 28 let existence PPF dosáhli. "Současně, anebo možná právě proto, ale také přemýšlím, jak moc se v posledních letech mění složitě vybudovaná stabilita a rovnováha našeho světa," uvedl.

Pětapadesátiletý Kellner dodal, že pro jeho generaci jsou svoboda, pracovitost, podnikavost a úcta k tradicím základními principy, na nichž formovala své názory a postoje. "To jsou také hodnoty, díky kterým jsme mohli vytvořit náš byznys a vybudovat firmy po celém světě. Dnešní západní společnost, a zejména Evropa, je ale stále více ovládána ideologií individuální nárokovosti, rovnostářstvím a relativizováním tradičních hodnot," napsal.

Novodobé ideologie mají podle Kellnera tendenci omezovat svobodu, kreativitu a kritické myšlení. "Věřím ale, že česká společnost, která tradičně stojí především na umu a pracovitosti zdejších lidí, v takovém světě obstojí," uvedl. PPF k tomu podle něj chce přispět. "PPF jako firma nemůže a nechce, ač je z toho někdy podezírána, vstupovat do politiky," konstatoval.

Za práci a odpovědnost finanční skupiny označil dobré řízení jednotlivých společností, poctivé a efektivní vykonávání jejího byznysu, při kterém se bude držet západních podnikatelských standardů.

"V dnešní rozdělené společnosti stále více převládá zjednodušené vidění světa na úkor dialogu a vzájemného naslouchání," uvedl Kellner. Finančník v té souvislosti uvádí, že příliš mnoho lidí se jen vzájemně utvrzuje ve své vlastní interpretaci světa. "Někdy se už zdá, že světy na sociálních sítích a virtuální obrazy jsou důležitější než reálné činy. Nemyslím si to. Pořád věřím, že život spočívá v tom, co skutečně děláme," uzavřel.

Kellner v květnu jednal se šéfem Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS), mimo jiné o bezpečnosti telekomunikačních sítí. Kellner předsedu horní komory ubezpečil, že jeho firmy budou dodržovat případná omezení pro čínskou firmu Huawei, uvedl tehdy Kubera. O společnosti Huawei se mluví jako o možném dodavateli technologií pro mobilní sítě takzvané páté generace (5G). Před výrobky firmy varovaly americké úřady i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to popírá.

Kellnerovy firmy jsou na čínském trhu přítomny přes deset let. Od roku 2007 tam poskytují spotřebitelské úvěry pod značkou Home Credit, společnost Sotio v Pekingu otevřela laboratoře vyvíjející léčebné přípravky proti nádorovým onemocněním. Loni v listopadu během návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně PPF a Huawei podepsaly memorandum o porozumění. Skupina ovládá jak českého operátora O2, tak správce infrastruktury CETIN.

 

Právě se děje

Další zprávy