Evropská komise podezřívá T-Mobile, O2 a CETIN z monopolu a omezování konkurence

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 8. 2019 12:46
Evropská komise (EK) podezřívá české mobilní operátory T-Mobile a O2 a provozovatele telekomunikační infrastruktury CETIN z porušování antimonopolních předpisů Evropské unie. Podle předběžných závěrů jejich dohoda o sdílení sítí omezuje konkurenci, uvádí se v prohlášení EK. Operátoři s takovým hodnocením nesouhlasí, sdílení podle nich přináší zákazníkům výhody.
Ústřední telekomunikační budova CETIN.
Ústřední telekomunikační budova CETIN. | Foto: archiv Open House

Komise zatím firmám zaslala prohlášení o námitkách, které je mezistupněm při vyšetřování a neznamená ještě obvinění. EK v něm firmám oznamuje své podezření, k němuž se mají vyjádřit. Pokud další vyšetřování zjistí protiprávní jednání, mohou společnosti dostat pokutu ve výši až deseti procent svého celkového ročního obratu.

Český telekomunikační úřad, který je tuzemským regulátorem, uvítal, že Evropská komise po třech letech vydala předběžné stanovisko. "Bude však třeba počkat na finální zhodnocení, když některé skutečnosti, o něž se vyjádření opírá, se v průběhu času vyvíjely, například odsouhlasená akvizice Vodafone a UPC," řekl mluvčí Martin Drtina. Vodafone se sdílení sítí neúčastní.

Společnosti kritizované EK zahájily spolupráci v roce 2011 a neustále ji rozšiřují. Dohoda o sdílení sítí je přitom běžnou praxí, která umožňuje operátorům snížit náklady a usnadnit rozvoj sítí. Většinou je prospěšná pro spotřebitele, protože přináší rychlejší rozvoj sítí, úspory nákladů a pokrytí venkovských oblastí. Může mít ale i negativní dopad na hospodářskou soutěž.

Komise: Operátory v Česku nic nemotivuje je zlepšování

Podle EK je český trh mobilních komunikací vysoce koncentrovaný, má pouze tři operátory a na zkoumané dohodě se podílejí dva největší operátoři, kteří obsluhují přibližně tři čtvrtiny uživatelů. Komise je proto toho názoru, že v tomto případě dohoda nevede k větší efektivitě a kvalitě služeb a daní operátoři nejsou motivovaní své sítě a služby zlepšovat ve prospěch uživatelů.

"Pokud se objeví náznaky, že dohody o spolupráci mohou spotřebitele poškozovat, je naší povinností je prošetřit a zajistit, aby na trhu fungovala skutečná hospodářská soutěž. V tomto případě se obáváme, že dohoda o sdílení sítí mezi dvěma největšími operátory v Česku omezuje hospodářskou soutěž v hustěji osídlených částech země," uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

T-Mobile podle své mluvčí Martiny Kemrové rozhodně s obsahem sdělení výhrad nesouhlasí s ohledem na obrovské výhody, které sdílení sítí přineslo jak spotřebitelům na českém trhu, tak v oblasti inovací.

"K těmto výhodám patří synergie nákladů, zlepšení kvality sítě a urychlení zavádění sítí nové generace. Přínosy sdílení uznalo nejen několik vnitrostátních orgánů pro hospodářskou soutěž, ale také samotná Evropská komise ve svém posledním Evropském kodexu pro elektronické komunikace, který výslovně podporuje společné investice," podotkla.

Operátor chce ve své odpovědi Evropské komisi prokázat prosoutěžní efekt sdílení sítí a zásadní roli sdílení pro včasné zavádění kvalitních sítí.

O2 doplnila, že ke sdílení sítí v ČR operátoři přistoupili jako jedni z prvních v Evropě a jsou přesvědčeni, že postupovali v souladu s platnými právními a regulatorními pravidly.

"Dnes je sdílení sítí naprosto běžné ve většině evropských zemí, například v Británii nebo Francii. Obavy Evropské komise jsme proto připraveni rozptýlit," uvedla společnost ve svém stanovisku. Podle Michala Frankla z CETINu má sdílení nepopiratelné přínosy v podobě rychlejšího mobilního internetu a kvalitnějšího pokrytí.

"Lze to dokumentovat na srovnáních, která potvrzují, že v pokrytí mobilním signálem patříme ke špičce v celé EU. A podmínky pro sledování videa jsou v Česku vůbec nejlepší mezi hodnocenými státy," dodal.

Firmy O2 CZ a T-Mobile CZ jsou hlavními mobilními operátory v Česku. O2 převedla svou mobilní infrastrukturu a velkoobchodní služby na společnost CETIN, která funguje jako správce a provozovatel síťové infrastruktury a patří do stejné skupiny.

 

Právě se děje

Další zprávy