Volání a data na dovolené stále omezuje řada výjimek, háčků a pastí. Na co dát pozor?

Jan Úšela Jan Úšela
Aktualizováno 13. 7. 2019 10:19
Využívání mobilů v cizině je letos pro Čechy o něco výhodnější než loni. Nově mají klienti operátorů T-Mobile a Vodafone možnost využít na cestách balíčky s neomezenými daty. Tuzemští operátoři také zlevnili volání do zahraničí. Jak už to však bývá, ve všem se skrývá háček. Na některé jejich fígle, které mohou přijít důvěřivého zákazníka pěkně draho, je tak stále třeba dávat pozor.
Foto: Lukáš Bíba

Volání po unii zlevnilo

Češi, kteří vyrážejí na dovolenou nebo třeba na služební cestu do jiného státu Evropské unie, mají o starost méně. Už dva roky je nemusí trápit vysoké roamingové příplatky, které mohly používání mobilu prodražit o stovky až tisíce korun. Nyní lidé za volání nebo surfování po internetu z jiných zemí EU utratí jen tolik, kolik si od nich účtuje jejich operátor doma v Česku. 

Od letošního května navíc platí i další vítaná změna: unie zastropovala také ceny volání a SMS z Česka do ostatních států osmadvacítky. Nově tak za minutu hovoru do zbytku EU Češi zaplatí maximálně necelých šest korun, textová zpráva je vyjde na necelé dvě koruny včetně DPH.

  • Klienti T-Mobilu a Vodafonu mají navíc od letošního června dočasně možnost na cestách využít balíčky s neomezenými daty. Na některé fígle operátorů je ale stále třeba dávat si pozor. Podívejme se na ně podrobněji.
 

Právě se děje

Další zprávy