Boj s hrozbou záplav už v Česku spolykal miliardy. Které projekty mají živel přemoci?

Radim Klekner Radim Klekner
29. 6. 2019 13:31
Od roku 2010 investovalo Česko obrovské částky do protipovodňových opatření. Jen z evropských fondů k nám přišlo v rámci Operačního programu Životní prostředí téměř pět miliard korun. Ochrana před povodněmi dnes ale nezahrnuje pouze stavbu přehrad a úpravy vodních toků. Doplňují je opatření, jež mají v krajině pomoci v boji s postupujícím globálním oteplováním provázeným extrémními projevy počasí a přetrvávajícím suchem.
Foto: Archiv státního podniku Povodí Vltavy

Opatření na Blanici

V rámci Operačního programu Životní prostředí uskutečnilo Povodí Vltavy zkapacitnění Blanice v intravilánu Vlašimi. Celkové náklady projektu byly 70 milionů korun, v rámci operačního programu přiteklo 52,5 mil. Kč.

Vedle nové modelace koryta řeky, zajišťující dostatečnou průtočnou kapacitu toku pro přiměřenou protipovodňovou ochranu byly v rámci projektu vybudovány dva rybí přechody a břehy osázeny původními dřevinami a vytvořeny tak přirozené podmínky pro vodní a na vodu vázané živočichy.

Značný část úpravy koryta proběhla v rámci městské zástavby, v čemž byl projekt realizovaný v letech 2012-2014, v ČR unikátní.

"Při povodni v červnu 2013 ještě rozestavěné protipovodňové opatření částečně ochránilo přilehlé nemovitosti," uvádí Hugo Roldán z Povodí Vltavy. "Tehdy byly toky v povodí Vlašimské Blanice povodňovými průtoky extrémně postiženy. Kulminační průtoky významně přesáhly hodnoty stoleté povodně."

 

Právě se děje

Další zprávy