EU chce firmám ztížit daňové úniky. Shodla se na pravidlech pro "nesoulady v systémech"

ČTK ČTK
21. 2. 2017 12:28
Dohoda navazuje na směrnici proti agresivnímu daňovému plánování z loňského června, jejímž cílem bylo ztížit neplacení firemních daní v Evropské unii. Nyní domluvená pravidla se týkají takzvaných "hybridních nesouladů", kdy firmy ke snižování daní využívají různá pravidla ve dvou či více státech.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Země Evropské unie našly shodu ohledně podoby pravidel, která mají ztížit neplacení daní velkým firmám, využívajícím nesoulady v daňových systémech EU a třetích států.

Novinářům to po dnešním jednání ministrů financí členských zemí řekl Edward Scicluna, zástupce nynějšího maltského předsednictví.

Dohoda navazuje na směrnici proti agresivnímu daňovému plánování z loňského června, jejímž cílem bylo ztížit neplacení firemních daní v Evropské unii. Nyní domluvená pravidla se týkají takzvaných "hybridních nesouladů", kdy firmy ke snižování daní využívají různá pravidla ve dvou či více státech, například související s daněním určitých příjmů či typů podniků. Dnešní dohoda má zajistit, že tyto nesoulady nebude možné využít k tomu, aby se společnost v EU vyhnula danění.

K nové dohodě se musí vyjádřit europarlament, poté věc členské země definitivně potvrdí; v tomto případě je třeba souhlas všech států EU. Země pak budou mít čas do konce roku 2019 na převedení pravidel do své národní legislativy.

 

Právě se děje

Další zprávy