Energetický regulační úřad podá trestní oznámení na strakonickou teplárnu i starostu

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 6. 2021 18:29
Energetický regulační úřad podá kvůli přerušeným dodávkám tepla ve Strakonicích trestní oznámení na starostu, vedení teplárny i advokáta této firmy. Teplárna se podle Energetického regulačního úřadu chová k lidem, kteří jsou teď opakovaně bez tepla a teplé vody, bezohledně.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Teplárna v úterý přerušila dodávky firmě Energo. Energo zásobuje i 14 bytových domů na sídlišti Šumavská, jehož obyvatelé jsou tak bez teplé vody. Firmy se spolu soudí o platby za teplo, jde o miliony korun. Dodávky přerušila teplárna letos poněkolikáté. "Agresivní a nepravdivé mediální výpady teplárny nejsou předmětem trestního oznámení. Příčinou je bezohledný postup vůči spotřebitelům, kterému z pohledu našeho zmocnění nemůžeme zabránit dostatečně rychle," uvedl v tiskové zprávě předseda Rady Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček.

Teplárna se podle něj opakovaně dožaduje postupu, který není v souladu se zákonem. V tom ji podle Energetického regulačního úřadu podporuje starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). "Upřednostňuje zájmy teplárny vlastněné z většiny městem před zdravím občanů. Situace vygradovala natolik, že je nutná součinnost orgánů činných v trestním řízení," uvedl Trávníček. Město vlastní v teplárně 77,3 procenta akcií.

Hrdlička řekl, že Energetického regulačního úřadu dochází dech. "A kope tímto stylem. Zájmy občanů jsou na prvním místě. Občané vlastní teplárnu, a ta by měla sloužit jim, a ne jako zdroj peněz pro soukromníka. Úřad by měl stát na straně občanů, ale tím, že vydává nesmyslná nařízení, způsobuje, že lidé jsou v nejistotě," řekl starosta.

Vedení teplárny kroky Energetického regulačního úřadu již déle kritizuje. "Přijde mi velmi zvláštní, že úřad, který má jednat v zájmu občanů, dává trestní oznámení na teplárnu místo toho, aby pečlivě kontroloval, co se na trhu děje. Místo, aby řešil situaci, nechává to na policii. Domnívám se, že Energetický regulační úřad tady není třeba a měl by být zrušený," řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel.

Lidé na sídlišti Šumavská jsou letos potřetí bez tepla: poprvé to bylo krátce v lednu, znovu pak jeden květnový víkend. Situaci v zimě řešil i ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Dohoda, kterou prosazoval, podle něj vydržela jen krátce. "Pro mě je naprosto nepřijatelné, že si kdokoliv z aktérů bude brát občany jako rukojmí v řešení svých obchodních sporů. To bohužel teplárna opakovaně udělala. Proto podporuji všechny kroky úřadu," uvedl dnes Havlíček.

Teplárna a Energo spolu sice v květnu podepsaly novou smlouvu, podle Hřídela ale Energo dál neoprávněně odebírá teplo, protože neplatí. Situaci podle Hřídela zavinil Energetický regulační úřad. "Navíc na výzvy teplárny či dotazy občanů dotčeného sídliště nereaguje. Činnost, kdy Energetický regulační úřad soustavně upřednostňuje prospěch překupníka a rozhoduje v neprospěch konečného spotřebitele, je naprosto nepřípustná," doplnil Hřídel.

Dodal, že Energo nezaplatilo za květen, kdy byl dohodnutý odběr 250 gigajoulů (GJ). Energo podle něj odebralo tepla víc a neuhradilo ani smluvně dané množství. Za červen je domluvený odběr pro Energo 120 GJ, na červenec i srpen shodně 60 GJ. Teplárna žádá, aby Energo hned uhradilo dluh přesahující 4,5 milionu Kč.

Teplárna se loni dostala ze ztráty po zdanění 33,3 milionu do zisku tři miliony korun. Vytápí 7000 domácností a desítky firem.

 

Právě se děje

Další zprávy