Uhelná elektrárna Mělník III je odstavená. Lokalita míří k ekologičtějšímu provozu

Elektrárna Mělník.
Tepelná elektrárna Mělník spaluje hnědé uhlí, v minulosti šlo ročně o zhruba čtyři miliony tun.
Leží 13 kilometrů nad soutokem Vltavy a Labe u města Mělník.
Skládá se ze tří komplexů, třetí a největší blok ale ČEZ přesně před rokem definitivně uzavřel.
Mělník III naposledy energii do sítě dodával loni v únoru, v dalších měsících před uzavřením už nevyráběl.
Foto: Jakub Plíhal
Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 17. 8. 2021 13:26
Hnědouhelná elektrárna Mělník III je od úterý definitivně odstavená, od spuštění v roce 1981 do roku 2015 byla největším uhelným blokem v zemi, a to výkonem i stavebně. Uhelné elektrárny Mělník I a II jsou zatím v provozu, ale lokalitu čeká proměna na ekologičtější provoz. Do roku 2030 zde skončí uhelné zdroje.

Aktuálně běží tendr na výstavbu plynové kotelny, která by měla být v provozu v roce 2024, řekl při úterní poslední prohlídce elektrárny Mělník III generální ředitel Energotrans Miroslav Krpec. Energotrans je součástí koncernu energetické společnosti ČEZ.

Elektrárna Mělník III naposledy energii do sítě dodávala v únoru, v posledních měsících už nevyráběla, od úterý je i formálně vyřazena z české zdrojové základny. Následovat bude postupná demontáž technologií, likvidace některých provozních kapalin a podobně. Některé látky i součásti ještě využijí další elektrárny.

Odstavení tohoto bloku je prvním krokem postupné přeměny celého komplexu, jehož provoz by měl být více ekologický. "Po kompletní transformaci lokality předpokládáme pokles měrných emisí na výrobu elektřiny a tepla na méně než polovinu proti současnému stavu," popsala mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Uhelné zdroje v Mělníku nahradí nové s nižšími emisemi: plynová kotelna a paroplynový zdroj. "ČEZ zvažuje také další možnosti, jako zařízení na energetické využití odpadů (ZEVO), elektrokotle nebo kotle na biomasu," doplnila Horáková.

V dalších letech podle ní dojde k uzavření Elektrárny Mělník II, která do té doby bude částečně fungovat v režimu záložního zdroje, tedy v omezeném provozu. Jako poslední skončí nedávno modernizovaná elektrárna Mělník I.

Celková investice v lokalitě, která zajistí snížení emisí, může od letošního roku do roku 2030 dosáhnout 20 až 30 miliard korun. Podle místopředsedy představenstva ČEZ Pavla Cyraniho mají měrné emise na výrobu elektřiny a tepla klesnout na méně než polovinu proti současnému stavu.

"S ohledem na velikost mělnického zdroje a jeho důležitost pro Prahu budeme právě tam směřovat největší podíl plánovaných investic do modernizace teplárenství," uvedl Cyrani. Do přeměny tuzemských teplárenských lokalit na nízkoemisní hodlá ČEZ investovat v nejbližších letech kolem 30 až 40 miliard korun.

Elektrárna Mělník III s blokem 500 MW byla uvedena do trvalého provozu v roce 1981. Až do zprovoznění nového zdroje v Ledvicích byla největším uhelným blokem v Česku. V letech 1994 až 1998 prošel blok výraznou modernizací s cílem prodloužit jeho životnost a dočkal se odsíření. Po jeho odstavení se lokalita změní na čistě teplárenskou. Mělnická elektrárna dodává teplo do Prahy, Mělníka, Neratovic i některých okolních obcí.

 

Právě se děje

Další zprávy