Ekonomika ohromila silným růstem. Projděte si, proč Česko patří k premiantům celé EU

Janis Aliapulios Janis Aliapulios, Jaroslav Krejčí
16. 8. 2017 14:05
Růst české ekonomiky ve druhém čtvrtletí výrazně předčil očekávání analytiků. Zatímco trhy čekaly meziroční zvýšení HDP o 2,9 procenta, předběžné údaje statistiků ukázaly, že růst byl ve skutečnosti o více než polovinu rychlejší. Čím je to dáno? Stačí 4,5procentní tempo růstu na první místo v celé EU? A jak se bude ekonomika vyvíjet dál? On-line deník Aktuálně.cz přináší odpovědi na základní otázky k růstu českého hospodářství.

Jak na vývoj ekonomiky zareaguje ČNB?

V reakci na poslední čísla by centrální banka mohla zvažovat rychlejší zvyšování úrokových sazeb. ČNB se řídí především mírou inflace a jejím cílem je dvouprocentní tempo růstu cen. Už nyní je ale inflace nad cílem a překvapivě rychlý růst HDP nahrává tomu, že zdražování bude rychlejší, než se dosud čekalo. Podle hlavního ekonoma Patria Finance Jana Bureše není vyloučeno ani další zvýšení základní úrokové sazby ještě v tomto roce.

K prvnímu zvýšení sazeb po téměř deseti letech ČNB přistoupila na začátku srpna, kdy základní dvoutýdenní repo sazba vzrostla o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. Další kroky ČNB budou záležet zejména na vývoji inflace a na tom, zda se bude i nadále držet na dvěma procenty.

Roli bude hrát i měnová politika Evropské centrální banky. Čím déle bude ECB čekat se zpřísněním své měnové politiky, tím méně bude ČNB ochotna zvyšovat sazby v Česku.

Centrální banka se bude zároveň ohlížet i na kurz české měny. Čím více koruna posílí, tím déle bude moci ČNB s dalším růstem sazeb vyčkávat. Inflaci by v takovém případě tlumily mimo jiné levnější dovozy.

 

Právě se děje

Další zprávy