Ekonomika ohromila silným růstem. Projděte si, proč Česko patří k premiantům celé EU

Janis Aliapulios Janis Aliapulios, Jaroslav Krejčí
16. 8. 2017 14:05
Růst české ekonomiky ve druhém čtvrtletí výrazně předčil očekávání analytiků. Zatímco trhy čekaly meziroční zvýšení HDP o 2,9 procenta, předběžné údaje statistiků ukázaly, že růst byl ve skutečnosti o více než polovinu rychlejší. Čím je to dáno? Stačí 4,5procentní tempo růstu na první místo v celé EU? A jak se bude ekonomika vyvíjet dál? On-line deník Aktuálně.cz přináší odpovědi na základní otázky k růstu českého hospodářství.

Co rychlý růst pro ekonomiku znamená?

Aby podniky dokázaly uspokojit vyšší poptávku, která se silným růstem přichází, musí najímat stále více zaměstnanců. Na vyčerpaném trhu práce ale mají nyní problém další pracovníky sehnat. Aby alespoň částečně uspěly a navíc nepřišly o stávající zaměstnance, které k sobě láká konkurence, jsou nuceny zvyšovat mzdy.

Růst výrobních nákladů a dostatek peněz v kapsách spotřebitelů, jenž umožňuje firmám zvyšovat marže, vede ke zvyšování cen v ekonomice. Patrné je to například na trhu s nemovitostmi.

Stát zároveň díky dobré hospodářské situaci vybere více peněz na daních. Podle ekonomů se proto dá mimo jiné očekávat, že schodek rozpočtu bude na konci roku menší než naplánovaných 60 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy