Evropská komise dala částečně za pravdu Česku ve sporu o polský důl Turów

ČTK ČTK
17. 12. 2020 17:40
Evropská komise dala částečně za pravdu Česku ve sporu s Polskem o prodloužení a rozšíření těžby v hnědouhelném dole Turów poblíž českých hranic. Exekutiva Evropské unie dospěla k závěru, že Polsko nesprávně posuzuje vliv dolu na životní prostředí a nedostatečně informovalo o svých záměrech sousední státy. Kvůli sporu, jenž se nepodařilo vyřešit dohodou, má ČR možnost obrátit se na Soudní dvůr EU.
Polský hnědouhelný důl Turów na snímku pořízeném 27. května 2019
Polský hnědouhelný důl Turów na snímku pořízeném 27. května 2019 | Foto: ČTK

Praha koncem září oslovila Brusel, neboť Polsko podle ní při prodlužování těžby porušilo povinnosti vyplývající ze čtyř unijních směrnic a ze smlouvy o fungování EU. Podle komise Varšava pochybila při uplatňování směrnic o posuzování vlivu na životní prostředí a o přístupu k informacím, například pokud jde o "informování veřejnosti a členských států zapojených do přeshraničních konzultací".

České stížnosti na porušování dalších dvou směrnic, týkající se mimo jiné vlivu na kvality pitné vody, jsou podle EK vzhledem k předloženým důkazům a argumentům obou stran neopodstatněné.

Polský důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních, Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů. Plánovanému rozšíření se brání hlavně obyvatelé příhraničních oblastí Libereckého kraje. Lidé se obávají zvýšeného hluku a prašnosti a především ztráty vody.

Dosavadní dvoustranná jednání Česka s Polskem k vyřešení sporu nevedla.

 

Právě se děje

Další zprávy