Efekt Singerových slov rychle vyprchal. Koruna oslabila

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 14. 1. 2015 12:33
Vůči euru dopoledne koruna ztratila dvacetník. Investory zřejmě uklidní až únorové zasedání bankovní rady ČNB.
Foto: Aktuálně.cz

Praha – Efekt slovní intervence guvernéra České národní banky Miroslava Singera z úterního večera rychle vyprchal. Koruna dopoledne opět významně oslabuje. Včera přitom po Singerově intervenci skokově posílila zhruba o procento jak k euru, tak k dolaru.

Vůči euru dnes dopoledne koruna nejprve ztratila dvacetník a před 10:00 se obchodovala za 28,25 Kč/EUR. Po poledni pak koruna opět posílila a zkorigovala dopolední ztrátu na kurz 28,16 Kč/EUR. K dolaru oslabila koruna před jedenáctou hodinou až pod včerejší nejslabší úrovně (24,08 Kč/EUR), po poledni posílila na 23,97 Kč/EUR. 

"Investoři i po slovech guvernéra Singera zůstávají nadále v opatrnosti a nejistota na trhu bude patrně převládat až do únorového zasedání ČNB," komentuje aktuální vývoj kurzu Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny. Bankovní rada ČNB zasedá ve čtvrtek 5. února.

Singer se v úterý večer vyjádřil na svém blogu na stránkách ČNB v tom smyslu, že není nutné, aby měnová politika centrální banky rychle reagovala na pokles cen ropy nebo potravin. Kvůli poklesu cen se přitom v posledních týdnech opět objevily obavy z deflace a další reakce bankéřů. To vedlo k oslabení koruny na dlouholetá minima k oběma světovým měnám.

"Hnacím motorem je strach z dalšího oslabení intervenčního kurzu centrální banky z dnešních 27,00 CZK/EUR," shrnuje úvahu, která táhne kurz koruny dolů, Bureš. Právě proti těmto spekulacím přitom guvernér ČNB včera ve svém blogu vystoupil a snažil se trhy uklidnit.

V úterý koruna po celý den oslabovala a po 17:00 byla na 28,34 Kč/EUR a 24,05 Kč/USD. Po vyjádření guvernéra si ale k euru připsala zisk téměř 30 haléřů na 28,07 Kč/EUR, k dolaru posílila zhruba o dvacetník na 23,83 Kč/USD.

Česká měna výrazně klesá od pátku, kdy statistici zveřejnili údaje o prosincové a roční inflaci. V pondělí ji dokonce blog Money Beat na serveru deníku The Wall Street Journal vyhlásil za nejhůře výkonnou měnu začátku roku 2015.

Že se nyní investoři na korunu zaměřili, dokazují i objemy, ve kterých se s ní obchoduje. "Průměrné denní objemy na eurokoruně činí za poslední rok zhruba 220 milionů euro. Na začátku roku 2015 se v některých dnech zobchodovalo násobně více, bylo to 800 až 900 milionů euro," říká Bureš.

 

Právě se děje

Další zprávy