Dvojnásobný nárůst tržeb díky EET? Zkoumali jsme jen čtyři procenta podniků, přiznalo ministerstvo

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
25. 1. 2017 17:20
Ministerstvo financí po týdnu vysvětlilo, kde vzalo čísla, kterými se pochlubil Andrej Babiš. Ukazoval na nich, že podle něj EET funguje. Finanční správa zkoumala data od čtyř procent restaurací a hotelů. Podle ministerstva to stačí.
Andrej Babiš a EET v praxi
Andrej Babiš a EET v praxi | Foto: ČTK

Praha – Tržby v restauracích vzrostly po zavedení elektronické evidence tržeb na dvojnásobek, ohlásil před týdnem ministr financí Andrej Babiš. Teprve nyní ale jím vedené ministerstvo financí vysvětlilo, jak k tomuto číslu došel.

"Finanční správa se v lednu 2017 podrobně zaměřila na náhodný vzorek 1600 restaurací a hotelů," říká Michal Žurovec, mluvčí ministerstva. Zmíněný počet podniků představuje zhruba čtyři procenta těch, kteří se do EET v první vlně zapojili.

"Tento vzorek restaurací a hotelů vykazoval v průběhu prosince 2015 tržby 263,6 milionu a v prosinci 2016 vykazoval tržby 527,4 milionu korun," říká Žurovec. Čtyři procenta zkoumaných restaurací lze podle něj z hlediska statistických zkoumání považovat za vysoce vypovídající podíl.

"Vzhledem k tomu, že finanční správa v prosinci 2015 nedisponovala elektronickou evidencí tržeb, tržby dotyčných subjektů za prosinec 2015 bylo nutné vyhledávat v příslušných výkazech individuálně s mimořádnou pracností," dodal Žurovec. Data pocházejí z finančních úřadů ze všech krajů.

Minulý týden Babiš oznámil, že evidované tržby za prosinec 2016 dosáhly téměř 20 miliard korun, zatímco v prosinci 2015 to bylo jen deset miliard. "To jednoznačně vyvrací argument našich kritiků, že je EET pro podnikatele likvidační, a potvrzuje, že se jedná o zásadní krok k narovnání podnikatelského prostředí,“ doprovodil čísla komentářem Babiš.

Kritici ale jeho číslům nevěřili. "Nárůst tržeb o 100 procent je nesmysl. V současné době ještě nejsou k dispozici přesná data – například z přiznání k DPH nebo z daňových přiznání. V systému ADIS (systém ministerstva financí – poznámka redakce) jsou navíc značné duplicity dokladů a je tam zapojena i část firem z druhé vlny zavádění EET," namítal Boleslav Buzek, zakladatel iniciativy Radostné Česko bez EET.

 

Právě se děje

Další zprávy