Do Bruselu nočním vlakem: RegioJet chystá linku pro úředníky i marihuanové turisty

Ekonomika Ekonomika
8. 4. 2021 12:45
Soukromý dopravce RegioJet chce společně s nizozemským start-upem European Sleeper v průběhu příštího roku uvést do provozu noční vlak, který bude jezdit z Prahy přes Berlín a Amsterdam až do Bruselu. Vlakové spojení má podle RegioJetu přispět k ekologičtějšímu a také pohodlnějšímu cestování v Evropské unii. Noční spoje provozují i České dráhy, kvůli pandemii jsou ale nyní pozastaveny.

Mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj uvedl, že obě společnosti aktuálně seznamují se záměrem spustit novou linku regulátory železniční dopravy v jednotlivých zemích. Současně probíhá podávání žádostí o kapacity vlakových tras.

Vlak má poprvé vyjet v průběhu příštího roku. Cestující vždy vyrazí v podvečerních hodinách z Prahy, přes Drážďany a Berlín pojedou do Amsterdamu a dopoledne dalšího dne vlak dorazí do belgické metropole. Ondrůj podotkl, že je to ideální například pro lidi, kteří cestují do Bruselu pracovně na jednání některé z evropských institucí. 

Další zájemce také může nalákat rychlé spojení do Amsterdamu, který bývá oblíbeným cílem turistů vyhledávajících bujarý noční život a legální prodej konopí.

V opačném směru bude vlak odjíždět z Bruselu v podvečer přes Amsterdam do Německa a do Prahy dorazí dopoledne. Plán cesty zachycuje výše přiložený tweet.

"Novým nočním spojem na trase Praha - Brusel - Amsterdam se RegioJet a European Sleeper hlásí k celoevropské iniciativě rozvoje ekologicky výhodné noční vlakové dopravy," uvedl Ondrůj.

Letecké dopravě v současné době kromě požadavků na šetrnější cestování ubližuje také koronavirová pandemie. Naopak cestování na delších trasách po železnici začíná být znovu populární, zejména noční vlaky chce provozovat právě i start-up European Sleeper. Firmu založili začátkem roku dva podnikatelé, kteří o sobě mluví jako o nadšencích do nočních vlaků.

RegioJet a European Sleeper budou na provozu vlakového spojení do Bruselu spolupracovat s dalšími dopravci, kteří v jednotlivých zemích zajistí provoz i prodej jízdenek. Spoje by měly nabídnout místa jak na sedačkách, tak ve spacích kupé. 

Ještě letos chce RegioJet, jehož majitelem je společnost Student Agency, vlastněná podnikatelem Radimem Jančurou, zprovoznit také noční vlakové spojení na trase Praha - Košice, dále také Praha - Přemyšl (Polsko) - Lvov a v létě znovu po loňském úspěchu vypraví spoje do chorvatské Rijeky a Splitu.

Státní dopravce České dráhy noční spoje obnoví v závislosti na vývoji epidemie koronaviru. "V tuto chvíli předpokládáme, že by se postupně začaly obnovovat od konce května, nicméně přesný termín bude záviset na aktuální situaci a také na dohodě s našimi zahraničními partnery," sdělila mluvčí Gabriela Novotná. 

Podle Novotné bývá za běžného provozu největší zájem o spoje na Slovensko, dále do Maďarska, Polska a také Švýcarska. "Hojně využívaný bývá za normálních okolních i autovlak z Prahy do Popradu a Košic," doplnila.

Video: Správa železnic testovala rychlost 200 km/h v Ejpovickém tunelu

Správa železnic testovala rychlost 200 km/h v Ejpovickém tunelu. | Video: Správa železnic
 

Právě se děje

Další zprávy