Babišův milionový telefonát. Požadoval odklad oprav na D1, firma chce teď kompenzaci

Ekonomika Ekonomika
29. 7. 2019 17:22
Silničáři začali v neděli večer značit zúžení na dálnici D1 u Prahy ve směru na Brno kvůli opravě. Původně však měli se značením začít již v pátek večer, práce ale na poslední chvíli odložili o 48 hodin. K náhlému odkladu se přihlásil na Twitteru premiér Andrej Babiš, který odložením prací zaúkoloval nového šéfa silničářů a údajně tak předešel komplikacím s ucpanou D1 o víkendovém provozu. Firma Eurovia však již měla na místě připravenou techniku a za změnu na poslední chvíli teď požaduje milionové odškodné.
Foto: ČTK

O požadavku Eurovie informovaly na webu Hospodářské noviny.

Firma Eurovia podle deníku plně respektuje rozhodnutí investora (ŘSD), jenž se rozhodl dvě hodiny před zahájením několik měsíců plánované práce zastavit. "Bohužel to bude investora něco stát. Podle našich odhadů půjde o částky ve vyšších jednotkách milionů korun. Vše ale nyní přesně analyzujeme a s investorem projednáváme," uvedla na dotaz HN mluvčí stavební firmy Iveta Štočková. 

Premiér Andrej Babiš odklad prací v sobotu na sociálních sítích prezentoval jako svůj úspěch. A pochlubil se tím, že na odklad tlačil u Radka Mátla, který byl o den dříve pověřen řízením ŘSD, když kvůli zdravotním problémům rezignoval předchozí šéf Pavol Kováčik.

"Jsem rád, že je nový ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl akční a po mém telefonátu posunul plánované uzavírky D1 z víkendu na neděli v noci a příští týden. A i když to ani tak samozřejmě nebude nic příjemného, jsem rád, že jsme mohli aspoň trochu pomoct," napsal na Twitteru Babiš.

ŘSD odklad odůvodnilo bezpečností práce a očekávanému hustém víkendovém provozu. Zároveň odložilo i montáž ocelových nosníků nově budovaného dálničního mostu na 21. kilometru u Mirošovic, která měla v noci na neděli několikrát krátkodobě uzavřít nejvytíženější tuzemskou dálnici.

Práce pro ŘSD v úseku Mirošovice - Hvězdonice provádí taktéž Eurovia. "Plánovaná montáž nosníků v rámci modernizace úseku se z důvodu bezpečnosti a plynulosti provozu v místě o tomto víkendu posouvá. Na přání investora proto montáž neproběhne tuto sobotu, ale v jiném termínu, který bude v brzké době specifikován," sdělila mluvčí Štočková. Nový termín montáže se podle ní zatím hledá. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl v České televizi řekl, že to bude zřejmě v noci během tohoto týdne.

Odložená oprava na D1 u Prahy nakonec začala v neděli. V první etapě se bude opravovat dálnice ve dvou úsecích poblíž Průhonic a Dobřejovic. Frézování povrchu vozovky mělo původně začít v pondělí, dojde k němu ale později. "S postupem stavebních prací se bude dopravní opatření měnit. Doprava bude vedena převážně v režimu 2+1+1 jízdní pruh," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Práce na opravě úseku u Prahy podle ŘSD zasáhnou také do sjezdů a nájezdů na dálnici, konkrétně v místě sjezdu Šeberov, Chodov, který bude v první fázi uzavřen a budou vyznačeny objízdné trasy. Na konci srpna bude několik dní uzavřena větev z D0 na Brno a doprava povede po vyznačených objízdných trasách.

Celkově jde o investici za 423 milionů korun bez DPH, hotovo by mělo být příští rok. Týká se úseku mezi 2,3. až 11,2. kilometrem. Kromě nového povrchu budou silničáři opravovat svodidla, odvodnění, protihlukové stěny, odpočívky, dopravní značení a veřejné osvětlení.

Změna harmonogramu oprav je podle mluvčí Eurovia nákladná zejména proto, že mají dlouhodobě nasmlouvanou speciální techniku, kterou nelze jednoduše přeobjednat a její výpadek může být citelný i na jiných stavbách. "Rovněž naši lidé byli připraveni na víkendové noční směny a podle toho si plánovali své dovolené. Tyto události jim způsobily nemalé komplikace," uvedla pro Hospodářské noviny k očekávanému navýšení nákladů mluvčí firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy