Analytici: Zákaz letů do USA pocítí hlavně Německo a Francie, nákazu to ale nezastaví

Adéla Očenášková Pavla Adamcová Ekonomika Adéla Očenášková, Pavla Adamcová, Ekonomika
13. 3. 2020 6:43
Nákaza koronavirem, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu prohlásila za pandemii, od počátku vzbuzuje obavy i kvůli možným fatálním dopadům na světové hospodářství. Strach ekonomů ještě prohloubilo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který počínaje pátečním večerem zakázal cestovat lidem z Evropy do Spojených států.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

"Jde o bezprecedentní krok a na odhady je strašně brzy," řekl pro on-line deník Aktuálně.cz hlavní ekonom Patria Finance Tomáš Vlk k tomu, jaké důsledky může mít Trumpův razantní krok na leteckou i další dopravu. Právě letecký sektor byl rychlým šířením nového typu koronaviru zasažen zatím nejsilněji - doplácí na rušení zájezdů a pracovních cest do zahraničí.

Řada aerolinií po celém světě v návaznosti na kroky vlád pozastavila například spoje do Itálie nebo Číny. Například Asociace evropských letišť ACI Europe se nechala slyšet, že kvůli šíření koronaviru tento rok letiště přijdou o 187 milionů pasažérů, což představuje meziroční snížení o 7,5 procenta. Pro odvětví  leteckého průmyslu nabírá nákaza podle asociace evropských letišť ACI Europe "efekt šoku nevídaných rozměrů".

Obchodní ředitelka sekce letenek Student Agency Věra Janičinová se navíc nechala slyšet, že se destinace ve Spojených státech staly pro mnohé náhradními cíli místo jihovýchodní Asie. Aeroliniím tak může rušení letů do USA ekonomicky velmi ublížit. 

"Dopady toho zákazu budou pro hlavní evropské dopravce závažnější než dřívější přerušení letů do Číny," varoval analytik společnosti Bernstein Daniel Roeska. Oblast severního Atlantiku totiž vytváří velkou část jejich zisků z dálkových letů.

Francouzský provozovatel letišť ADP se už ve čtvrtek nechal slyšet, že zvažuje, zda neuzavřít jeden ze tří terminálů mezinárodního letiště v Roissy u Paříže. To patří k nejfrekventovanějším v Evropě, kvůli šíření koronaviru se ale teď potýká s citelným úbytkem cestujících. Uzavření několika letišť zvažuje i Norsko a uzavřít jedno letiště je už rozhodnutý i Řím. V Itálii se koronavirus šíří v obrovském měřítku. 

Dopady pocítí hlavně Německo a Francie

Podle analytika ČSOB Petra Dufka Trumpovo opatření zřejmě nejvíce pocítí velké země Evropské unie, které mají silné aerolinky a začínají pociťovat dopady omezování letecké dopravy i v rámci samotné EU. "Takže na prvním místě Německo a Francie. Naproti tomu Británie, která nyní stojí stranou, může část dopravy stáhnout na sebe," odhaduje Dufek.

Výjimku z amerického zákazu, který bude platit po třicet dní, mají právě Velká Británie a Irsko. Podle Dufka je ale mnohem podstatnější otázkou to, jak moc budou následně poškozeny i toky zboží v rámci mezinárodního obchodu.

"Dopad na aerolinky může být poměrně drtivý. Jde o sektor, kde můžeme vidět další krachy, ale u klíčových dopravců i státní pomoc. Nejde jen o zákaz, ale také o celkový útlum cestování kvůli strachu," dodal k zákazu cestování z Evropy do zámoří Tomáš Vlk z Patrie. 

Vlk se navíc nedomnívá, že by omezení dopravy vyřešilo americký problém s koronavirem. "Rozsah nákazy je takový, že už nejde jen o import viru z jiných částí světa. USA už potřebují opatření proti internímu šíření viru, jenže o ničem takovém Trump nemluvil. Vypadá to, že vláda je stále o krok za událostmi," hodnotí situaci ekonom. 

Situace se podepisuje i na české koruně

Kromě leteckého sektoru jsou ale postižená i další odvětví a rozhodnutí americké administrativy se podepisuje i na akciových trzích. "Dohromady je tu nová vlna výprodejů rizikových aktiv, která posílá evropské akciové indexy bezmála o sedm procent dolů, ropa padá o 5,5 procenta a mezi oběťmi je třeba i česká koruna padající o více než procento," uvedl k tomu Vlk.

Podle Vlka je navíc Trumpova administrativa místo prevence stále silně zaměřena na fiskální pomoc. "Subjekty postižené virem nebudou muset platit daně, je přislíbena další likvidita, snížení daní pro fyzické osoby Kongresem, více peněz pro malé firmy a další blíže nespecifikované kroky. Jenže to působí tak, že většina opatření je stále jen v raných fázích příprav nebo vyjednávání s Kongresem," popsal hlavní ekonom Patria Finance.

Reagoval tak na prohlášení šéfa Bílého domu, který ve středečním proslovu kromě zákazu cestování z Evropy oznámil nespecifikovanou finanční úlevu pracovníkům, kteří onemocní, budou dáni do karantény nebo se budou muset kvůli koronaviru starat o druhé.

Evropské akcie v reakci na krok USA ve čtvrtek prudce oslabovaly a jejich hlavní index se ocitl nejníže za téměř čtyři roky. Velmi výrazně klesaly zejména právě aerolinky. 

Video: Na co máte nárok, když musíte být se školáky doma? Radí expertka na pracovní právo

Zákoník práce umožňuje vzít si ošetřovné, stačí vyplnit formulář, který vydá a potvrdí škola, říká advokátka Hana Gawlasová. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy