Do penze přesně v důchodovém věku? Pro většinu nevýhodné

ČTK ČTK
16. 2. 2015 18:00
Ve stanoveném důchodovém věku do penze v Česku chodí víc než dvě třetiny lidí. Vyplatí se to však jen osmi procentům pracujících.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martina Křížová

Praha - Jen pro osm procent Čechů a Češek je výhodné jít do důchodu při dosažení stanoveného důchodového věku.

Pro 49 procent lidí je efektivní nastoupit do penze předčasně. Zhruba každému osmému člověku se pak vyplatí jít na odpočinek dokonce o pět let dřív. Naopak pracovat pět let navíc je efektivní až pro čtvrtinu lidí.

Vyplývá to z Pojistněmatematické zprávy o důchodovém pojištění 2014, kterou má ČTK k dispozici. Podle autorů roli hraje hlavně délka života a ekonomický status.

Ve stanoveném důchodovém věku přitom do penze v Česku chodí víc než dvě třetiny lidí. Zhruba 30 procent nastoupí do důchodu o rok dřív. Jen malá část osob dál pracuje. Podíl žen je tu "lehce vyšší" než podíl mužů, uvádí zpráva.

Efektivní věk představuje dobu nástupu do penze tak, aby poměr mezi vyplaceným důchodem a odvedeným pojistným byl co nejlepší. Výši penze pak ovlivňují odvody pojistného i doba, po kterou ho člověk platil.

Podle zprávy se zhruba pěti procentům osob vyplatí nastoupit do důchodu o čtyři roky dřív a pěti procentům pak o tři roky dřív. Pro desetinu lidí je výhodné jít na odpočinek předčasně o dva roky, pro šestnáct procent o rok. Pro celkem 43 procent je efektivní pracovat déle.

Jít do penze co nejdřív je výhodné pro ty, kteří platili odvody krátkou dobu a mají nejnižší odvedené částky. Vyplatí se i těm, kteří nejsou aktivní na trhu práce. Nejméně výhodné je to naopak pro lidi, kteří mají před nástupem do důchodu střední příjem. Těm či osobám s mírně vyššími příjmy se také nejméně vyplatí jít do důchodu rok před termínem.

Pracovat déle? Jen s vyšším příjmem

O tři roky dřív je penze efektivní pro lidi, kteří mají nízký příjem, ale celoživotní odvody vyšší. Výhodnost je vidět i u osob, které odvedly do systému málo, ale krátce před penzí "udělaly kariéru" a mají vysoký příjem.

Pracovat o čtyři roky déle je výhodné pro lidi s průměrným výdělkem. Nejméně efektivní je to naopak pro ty, kteří pobírají nízkou mzdu. Opustit práci pět let po důchodové hranici se vyplatí lidem se středním až nadprůměrným příjmem. Nevyplatí se to osobám s nízkým, ale také s vysokým příjmem.

Autoři použili pro výpočet generaci, která se narodila v roce 1965. Půjde do penze v 65 letech. Pro srovnání si vzali pak generaci o 25 let mladší. Vyšly podobné hodnoty, výsledky se tedy dají podle analytiků zobecnit.

V Česku je možné jít do penze až pět let před stanoveným důchodovým věkem. Pokud člověk nastoupí na odpočinek předčasně, krátí se mu důchod. Pokud jde naopak později, pobíraná částka se zvedá o určitý koeficient.

"Při přesluhování má i relativně malé zvýšení koeficientu, respektive nastavení nějaké formy mírné progrese výrazný potenciál zvýšit motivaci k odložení odchodu do starobního důchodu do vyššího věku," uvádějí autoři analýzy.

Podle ní je odchod do penze pět let před termínem výhodný téměř pro pětinu mužů a pro asi šest procent žen. Jít na odpočinek rok před stanoveným věkem je efektivní pro víc než 15 procent Čechů i Češek.

Naopak pět let "nadělávat" by mělo zhruba 30 procent žen a 20 procent mužů. Podle autorů roli v rozdílu mezi pohlavími hraje délka života, ženy se totiž dožívají vyššího věku než muži. Ženy mívají také v průměru zhruba o pětinu nižší penze než muži.

 

Právě se děje

Další zprávy