Lidé se postavili proti stavbě mrakodrapu. Developer nyní žaluje stát o půl miliardy

ČTK ČTK
28. 11. 2018 11:41
Společnost Tweelingen, která chtěla postavit na Litochlebském náměstí na Praze 11 výškovou kancelářskou budovu, podala na ministerstvo pro místní rozvoj žalobu kvůli okolnostem, za jakých její projekt nazvaný Litochlebský park přišel o potřebný koeficient v územním plánu a o územní rozhodnutí.
Vizualizace mrakodrapu.
Vizualizace mrakodrapu. | Foto: Praha 11

Společnost Tweelingen požaduje po státu zhruba půl miliardy korun. Uvedl to ve středu server E15.cz s odvoláním na vyjádření spolumajitele firmy Daniela Barteka.

Podle serveru spor developera a ministerstva pro místní rozvoj, které vykonává funkci ústředního správního úřadu v územním plánování a stavebním právu, řeší Obvodní soud pro Prahu 1. Věc je zatím ale na začátku.

Jižní Město, Litochlebské náměstí
Jižní Město, Litochlebské náměstí | Foto: ČTK

Developer chtěl na Litochlebském náměstí vystavět kancelářskou budovu s 24 patry a nástavbou, měla být vysoká až 105 metrů, okolní domy měří asi 30 metrů. Proti výstavbě se postavili místní obyvatelé i opoziční politici a pražský městský soud v roce 2014 zrušil změnu územního plánu, která takto rozsáhlou stavbu umožňovala.

Tím padlo i územní rozhodnutí a stavební povolení. Podle tehdejšího soudního rozhodnutí stavební úřad nevzal dostatečně v potaz námitky občanských sdružení a části obyvatel.

Stavebník nyní podle serveru řeší, jak s parcelou naloží dál. "Objektivně považuji za nemožné prosadit výškový projekt," uvedl Bartek, který byl v letech 2011 až 2012 náměstkem ministra dopravy Pavla Dobeše (Věci veřejné).

Spoluvlastníkem společnosti Tweelingen je Tomáš Janeček, který patří se svým bratrem Karlem Janečkem mezi důležité postavy investiční skupiny RSJ.

 

Právě se děje

Další zprávy